Hrvatski radio

Radio Pula

Završio Minhenski sajam F.Re.E.

25.02.2019.

13:23

Autor: Senka Mošnja

foto: HRT Centar Pula

foto: HRT Centar Pula

Foto: - / -

U Minhenu je završio najveći turistički sajam u Bavarskoj. Riječ je o za nas najvažnijem sajmu jer nam upravo iz Bavarske dolazi polovina Nijemaca. Kada je pak o Istri riječ, Bavarci čine tri četvrtine najbrojnijih nam njemačkih gostiju.

U moru velike konkurencije potrebna je stalna, agresivna promidžba na bavarskom turističkom tržištu. Istarska turistička zajednica zato je i potpisala ugovor s Bayern Minhenom, pa se spot u kojemu legende tog svjetskog nogometnog kluba, Noer,Alaba i Martinez promiču Istru stalno prikazuje na tamošnjim televizijskim programima. Uz to, u minhenskoj Alians Areni prošli je vikend priređena i degustacija istarske kuhinje pred vlasnicima i strateškim partnerima toga kluba. 

Iako su rezervacije na njemačkom turističkom tržištu - izuzev za Tursku koja je godinama bila u padu - usporene za cijeli svijet, pa tako i za Hrvatsku, u porastu je buking za naše kampove. Heike Kaufmann iz njemačkog ADAC-a kaže kako je za čak 14% bolji nego lani. Tvrdi kako Turska našim kampovima nije konkurencija.

Rezervacije za Hrvatsku, pa tako i za Istru, usporene su za privatni smještaj. Doznajemo ipak da se lipanj i listopad dobro bukiraju, no stagniraju rezervacije za sezonsku špicu. Jedan od razloga, tvrde turoperatori, može biti i činjenica da broj apartamana stalno raste. Lani je i na vrhuncu sezone dio tog smještaja ostao nepopunjen. Nijemci očito znaju da će biti mjesta, pa ne žure. A domaći turistički predstavnici poručuju iznjamljivačima da barem zasad ne snižavaju cijene.

Na sajmu je sudjelovalo 1300 izlagača iz 70-ak zemalja svijeta, a Istra se predstavila u sklopu štanda Hrvatske Turističke zajednice koji je ujedno bio i drugi najveći štand nakon Bavarskog.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.