Hrvatski radio

Radio Pula

Završna konferencija projekta GRAD(imo) ROJC

23.01.2021.

15:05

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Savez udruga Rojca/ustupljena fotografija

Foto: Savez udruga Rojca/ustupljena fotografija

Foto: - / -

Dvogodišnji projekt GRAD(imo) ROJC završio je konferencijom "Društvo u centru" koju je organizirao Savez udruga Rojca u četvrtak i petak, 21. i 22. siječnja. Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt GRAD(imo) ROJC provodio je Savez udruga Rojca u partnerstvu s Gradom Pula i udrugama Zelena Istra, Metamedij, Merlin i Čarobnjakov šešir. Ukupna vrijednost projekta je 2.375,125,89 kuna, a 2.016,307,01 kuna sufinancirano je sredstvima EU.

Projekt ima tri cilja: osnažiti kapacitete organizacija civilnog društva Rojca i zaposlenika Grada Pule za učinkovitije upravljanje s naglaskom na participativnost, razviti novi model javno-civilnog partnerstva u upravljanju Društvenim centrom Rojc te kreirati kulturne programe koji ističu socijalnu dimenziju kulture.

Tijekom dvije godine Savez udruga Rojca i partneri otvorili su Infopunkt – novi zajednički javni prostor na ulazu u zgradu za susrete i razmjenu iskustva svih Rojčana i posjetitelja, djelomično je uređen prostor kazališta Dr. Inat na trećem katu Rojca te je izrađen novi plan upravljanja Društvenim centrom Rojc koji će udrugama u Rojcu i zainteresiranoj javnosti biti predstavljen u utorak, 26. siječnja.

U okviru projekta organizirana su studijska putovanja, razmjene osoblja te edukacije i seminari. Izrađena je mapa potencijala Društvenog centra Rojc koja se nalazi na ulazu u zgradu, a u postprodukciji je animirani film o sudioničkom upravljanju. U kulturnim programima, koji su uključili likovnu, glazbenu, kazališnu i video produkciju, sudjelovalo je 77 umjetnika i 415 građana.

Povezivanjem i dijeljenjem resursa među organizacijama civilnog društva u Rojcu, inkluzijom marginaliziranih skupina i društvenom odgovornošću, ostvarena je sinergija među korisnicima Rojca i građanima. Odgovarajući na projektni poziv "Kultura u centru" stvoreno je društvo u centru, tj. poticana je međusobna suradnja među različitim društvenim akterima, razvijana je kreativnost i prošireno je područje kulturnog djelovanja na korist lokalnoj zajednici. Stoga se pitanja koja se otvaraju na konferenciji definiraju sama po sebi: Što nezavisnu kulturu čini društveno odgovornom? Kako mediji zajednice potiču uključivanje i participativnost lokalne zajednice u kokreiranju programa i stvaranju nezavisnih kulturnih praksi? Kako organizirati održiv društveno-kulturni centar koji će uključivati što više grassroots aktera, a pritom biti financijski održiv?

Organizator konferencije Jan Franjul

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.