Hrvatski radio

Radio Pula

Zdravstvene akcije 'Zaustavimo sepsu' i 'Prevencija reumatskih bolesti'

13.09.2017.

15:20

Autor: Tatjana Kaštelan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Među proračunskim prioritetima u Istri u ovoj su godini investicije u zdravstvo, točnije u zdravstvenu infrastrukturu. Vidljivo je to i u aplikaciji Otvoreni proračun; najveći iznosi usmjereni su u gradnju nove bolnice u Puli te u rovinjsku bolnicu za ortopediju i rehabilitaciju „Dr. Martin Horvat“.

Na Svjetski dan sepse, 13. rujna, na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli održava se edukacija zdravstvenog osoblja i predavanje. Opća bolnica i Hrvatsko društvo medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije provode javnozdravstvenu kampanju „Zaustavimo sepsu“.

Sepsa globalno godišnje zahvati 20 do 30 milijuna ljudi, od kojih, ističu u Bolnici (prema izvješću Global Burden of Disease, 2012.), umre više od 10 milijuna godišnje. Sepsa je na drugom mjestu po uzroku smrti diljem svijeta. 

A jedna od pet najčešćih kroničnih nezaraznih bolesti u svijetu je – osteoporoza. U okviru projekta „Prevencija reumatskih bolesti“ Hrvatske lige protiv reumatizma danas je u Domu zdravlja odnosno u ordinaciji opće medicine u Vodnjanu, krenula akcija besplatnog mjerenja gustoće kostiju. Ultrazvučnim aparatom utvrđuje se smanjenje čvrstoće koštanog tkiva.

Akcija traje do 5. listopada, mjerenja su radnim danom od 9 do 12, a petkom od 16 do 19 sati; prijave na telefon 099 282 07 80 od 10 do 14. Rizični faktori su godine života i ženski spol, loše životne navike poput pušenja, konzumacije alkohola, nedovoljne tjelesne aktivnosti i neishranjenosti, kaže predsjednica istarskog ogranka Lige, doktorica Vlasta Urban Tripović.

Mjerenje gustoće kostiju bezbolno je. Ultrazvučni aparat ima visoke vrijednosti za određivanje rizika od osteoporotičnih prijeloma, a mi ga koristimo kao screening metodu. Dakle, jednostavno dođete, deset minuta sve to skupa traje, i provjerite da li imate manjak, u kojem ste manjku, da li su vam dobre kosti, kaže dr. Urban Tripović.

Što se, pak, ovogodišnjih investicija u istarsko zdravstvo tiče za rovinjsku ortopedsku bolnicu “Dr. Martin Horvat” Županija i Ministarstvo turizma izdvojili su gotovo 2 milijuna kuna – od čega Županija milijun i dvjesto tisuća kuna, a Ministarstvo 800 tisuća.

Za novu bolnicu u Puli, pak, osigurano je ukupno šesto milijuna kuna kreditnih sredstava za građevinsko-obrtničke radove i opremanje bolnice. Kredit vraćaju Ministarstvo zdravstva i Županija u omjeru 75:25. Uz to, u veljači je za opremanje dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije Bolnica dobila 38,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije, odnosno 99,9% ukupne vrijednosti investicije.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.