Hrvatski radio

Radio Pula

Zelena akcija i Zelena Istra tuže Ministarstvo

25.02.2021.

18:12

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Zelena akcija i Zelene Istra/ustupljena fotografija

Foto: Zelena akcija i Zelene Istra/ustupljena fotografija

Foto: - / -

Zelena akcija i Zelena Istra tuže Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja zbog izdavanja okolišne dozvole za termoelektranu na ugljen (TE) Plomin 1. Na Upravnom sudu u Rijeci održano je prvo ročište u postupku u kojem HEP s Ministarstvom aktivno brani odluku o izdavanju okolišne dozvole.

HEP na ročištu ima status zainteresirane osobe. Okolišna dozvola bi i ubuduće omogućila spaljivanje ugljena.

"Plomin 1 je termoelektrana na ugljen stara čak 50 godina kojoj je još 2018. istekla okolišna dozvola, a zatvorena je nakon velikog požara nekoliko mjeseci prije isteka dozvole. Međutim, HEP je ubrzo nakon toga pokrenuo postupak za izdavanje nove okolišne dozvole koju je Ministarstvo na kraju i izdalo. Kako u tom procesu uopće nije provedena procjena utjecaja na okoliš da bi se utvrdila prihvatljivost produljenja rada te kako je postupak bio obilježen nepravilnostima, Zelena akcija i Zelena Istra tužile su Ministarstvo, tražeći poništenje izdane dozvole", stoji u priopćenju Zelene akcije i Zelene Istre.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.