Hrvatski radio

Radio Pula

Zelena Istra i Pokret otoka : Javno je dobro

12.07.2017.

16:45

Autor: Elvis Mileta

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Inicijativa "Javno je dobro" protivi se Zakonu o koncesijama koji je proteklog tjedna donio Hrvatski sabor. U Zelenoj Istri tvrde da je to uvod u privatizaciju pomorskog dobra i turističkih plaža i betonizaciju naše obale.

Dušica Radojčić iz Zelene Istre upozorava da nam ovaj Zakon na mala vrata uvodi privatizaciju javnog dobra, najprije plaža a nakon toga malo-pomalo i pitke vode. Koncesionari će, kaže, moći dobiti koncesiju bez ikakvog kapitala - stavit će koncesionirano dobro pod hipoteku i pokrenuti biznis. Ako bude neuspješan, koncesiju će preuzeti banke, a građani će ostati bez pristupa navedenom dobru. To nije dobar pravac razvoja našeg društva, upozorava Radojčić, kazavši i da će koncesionarstvo povećati ionako sveopće prisutnu korumpiranost političkih struktura. 

David Skoko iz Banjola podupire inicijativu, kazavši da bi mogla biti poremećena ravnoteža u obalnoj flori i fauni, što će nepovratno utjecati na bioraznolikost ukupnog eko sustava. Priroda nije naše, već vlasništvo naše djece i unuka, mi smo to od njih posudili, ističe Skoko.

Irena Burba iz Zelene Istre najavila je večernje zbivanje na Fratarskom otoku u petak, 14. srpnja, kao javnu manifestaciju kojom se upozorava na opasnost od privatizacije i betonizacije Jadrana. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

SLUŠALICE

OŠ CENTAR