Hrvatski radio

Radio Pula

Zeleni o zakupu poljoprivrednog zemljišta

21.05.2015.

14:08

Autor: Danijela Dorani

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prednost kod dodjele u najam državnog poljoprivrednog zemljišta trebali bi imati ekološki proizvođači i domicilno stanovništvo, drže predstavnici Zelenog saveza - Zelenih i udruge EKOP Istra. Svoje su prijedloge obrazložili na konferenciji za novinare.

Ekološkom proizvodnjom zaštitit ćemo okoliš, posebno vodozaštitna pordučja što je propisano i zakonom. Ne smijemo dopustiti da nam se ponovi slučaj uzgoja šparoga u Raši koji je uzrokovao nepovratnu štetu na okolnoj flori i fauni, rekao je predsjednik Zelenih Josip Anton Rupnik. Ekološka proizvodnja imala bi pozitivan utjecaj na gospodarstvo jer bi se smanjio uvoz hrane. S obzirom na sve razvijeniju svijest Europljana o važnosti zdrave prehrane i zdravoga života, sve je veća i turistička potražnja za raznim ekološkim sadržajima, ocijenio je potpredsjednik udruge EKOP Istra Ivan Mihovilović.

Prednost u zakupu poljoprivrednog zemljišta trebalo bi dati domicilnom stanovništvu jer bi se tako mnogima omogućilo da ostanu u ruralnim krajevima Istre i zarađuju za život, ističe Rupnik. Zeleni također predlažu da se takva zemljišta dodjeljuju i školama na besplatno korištenje kako bi djeca mogla od malih nogu učiti o ekološkoj proizvodnji i te proizvode konzumirati. Prema važećim pravilima, čini se da je za sada jedini kriterij dodjele zemljišta 'tko da više', zaključuju Zeleni.

Poslušajte prilog.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.