Hrvatski radio

Radio Pula

Zelenoj Istri potvrđeno pravo na pristup informacijama

05.03.2021.

13:53

Autor: Tomislav Šikić

Foto: kolaž(Zelena istra/ustupljena fotografija/Pixabay

Foto: kolaž(Zelena istra/ustupljena fotografija/Pixabay

Foto: - / -

Povjerenik za informiranje RH odbio je žalbu Zelene Istre izjavljenu protiv rješenja Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR). Sud je poništio njegovo rješenje te mu naložio da ponovi postupak u kojem će o žalbi Zelene Istre odlučiti u skladu s pravnim shvaćanjem i primjedbama Suda.

"U Hrvatskoj je pravo na pristup informacijama Ustavom zajamčeno, dok se Zakonom o pravu na pristup informacijama uređuje njegovo ostvarivanje. Taj je zakon jedini alat koji hrvatskim građanima omogućava nadzor nad javnim vlastima, odnosno da dođu do informacija koje posjeduju institucije vlasti, ako one nisu objavljene. Zakonom je tako predviđeno da informacije od tijela javnih vlasti građani mogu zatražiti putem zahtjeva za pristup informacijama. Ako tražene informacije ne dobiju, građani se mogu žaliti Povjereniku za informiranje - neovisnom državnom tijelu za zaštitu prava na pristup informacijama. Budući da je Povjerenik prvi koji bi trebao štititi pravo na pristup informacijama, od iznimne je važnosti da on/ona bude na strani građana, odnosno da svojim djelovanjem osigura konzistentnu primjenu te osnaži primjenu Zakona. 

HBOR je razvojna i izvozna banka u 100%-tnom vlasništvu Republike Hrvatske, Republika Hrvatska uplaćuje temeljni kapital HBOR-a te bezuvjetno, neopozivo i na prvi poziv jamči za obveze HBOR-a. Sredstva iz Državnog proračuna Republike Hrvatske  spadaju u javna sredstva, a građani kao nositelji suvereniteta imaju temeljno pravo "nad obnašanjem vlasti obavljati kontrolu trošenja javnih sredstva". To pravo "uključuje transparentnost rada banke koja je u državnom vlasništvu ... koju u konačnici financiraju građani i  pravne osobe".

Poslovanje HBOR-a je "po svojoj prirodi javni posao i kao  takav ima za cilj obavljanje poslova u interesu treće strane, građana Republike Hrvatske, a kako bi građani (javnost) mogli imati i ostvariti uvid u rad tijela javne vlasti, pa tako i HBOR-a, njegov rad i rad njegovih tijela mora biti javan i dostupan građanima". Transparentnost informacija o javnim sredstvima sprječava pogrešno korištenje javnih sredstava te osigurava se da se javni novac koristi za javno dobro, isticao je Povjerenik u brojnim rješenjima u kojima su se građani žalili na HBOR-ovu tajnovitost. 

Osporenim rješenjem Povjerenik je o zahtjevu za pristup informacijama koji je Zelena Istra uputila HBOR-u još u travnju 2019. odlučio drugačije. Zelena Istra je tim zahtjevom, između ostalog, tražila preslike zaključaka i dokumenata usvojenih na sjednicama Uprave HBOR-a koji se odnose na projekte koje je HBOR podržao kao izvozna banka i  izvozno-kreditna agencija RH u razdoblju od 2015.-2018.

HBOR je donio rješenje o zahtjevu Zelene Istre kojim je tražene informacije proglasio bankovnom tajnom i kojim je Zelenu Istru prozvao za zlouporabu prava jer da je tražen preveliki opseg informacija, što bi vodilo paralizi HBOR-ova redovnog rada.

HBOR je, kao i sva ostala tijela javne vlasti dužan proaktivno objavljivati zaključke i dokumente usvojene na sjednicama svojih radnih tijela. Budući da se radi o informacijama o raspolaganju javnim sredstvima, one moraju biti dostupne javnosti. Zapisano je to u člancima 10. i 16. Zakona. Sudovi objašnjavaju da, u slučaju primjene tih članaka nije moguće primijeniti institut zlouporabe prava kao ni pozvati se na bankovnu tajnu.

Povjerenik je podržao HBOR-ovu argumentaciju da Zelena Istra zloupotrebljava pravo jer od HBOR-a traži veliki broj dokumenata, dok bi pronalazak i dostava istih neopravdano opteretila funkcioniranje HBOR-a te također bila "u suprotnosti s načelima pravičnosti i pravne sigurnosti". Iznio je i stajalište prema kojem je, po pitanju informacija koje je tražila Zelena Istra, već zadovoljen "mimimum javnog interesa". Naime, Povjerenik je donio i rješenje u kojem je odlučio da Zelena Istra ima pravo na pristup informacijama o projektima i tvrtkama koje HBOR podržava kao izvozno-kreditna agencija RH. Ali ne i na preslike zaključaka i dokumenata donesenih na sjednicama Uprave koji se odnose na te iste projekte.

Protiv takvog odlučivanja Povjerenika Zelena Istra podnijela je tužbu Visokom upravnom sudu. Presudom je potvrđeno stajalište Suda o HBOR-u "da je kontrola korištenja sredstava iz državnog proračuna u interesu svih građana, koji imaju pravo saznanja o potrošnji javnih sredstava", dok podaci "o raspolaganju javnim sredstvima moraju biti dostupni svakome". Budući da se radi o raspolaganju javnim sredstvima, ne može se razmatrati ni zloupotreba prava, potvrdio je Sud, poništio rješenje Povjerenika te mu naložio da ponovi postupak u kojem će o žalbi Zelene Istre odlučiti u skladu s pravnim shvaćanjem i primjedbama Suda", objavila je o spomenutom slučaju Zelena Istra.

 

 

Dunja Mickov - Zelena Istra

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.