Hrvatski radio

Radio Pula

Žene danas nemaju opravdanja jer im pregled spašava život

05.02.2020.

15:18

Autor: Tatjana Kaštelan

Preventivni pregledi ključni su u izlječenju raka (foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)

Preventivni pregledi ključni su u izlječenju raka (foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)

Foto: - / -

U povodu Nacionalnog dana borbe protiv raka večeras će u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici biti održano predavanje o temi 'Karcinom vrata maternice: Prevencija, rana dijagnoza i liječenje'. Namjera je pozvati žene na preventivne preglede, koji dovode do potpunog izlječenja ove bolesti.

Karcinom vrata i tijela maternice, jajnika, jajovoda i vulve. Prvi korak je redoviti preventivni pregled, ističe pročelnik Odjela za ginekologiju i opstetriciju pulske Opće bolnice, dr. med. spec. Dragan Belci. Danas smo razvili metode kojima na jednostavan način, minimalno invazivnim metodama rano dijagnosticiramo karcinome; karcinom vrata maternice dijagnosticiramo uz papa test.

U svijetu od raka vrata maternice obolijeva 500 tisuća žena godišnje, od čega polovica nažalost umire. U Europi od otprilike 60 tisuća oboljelih žena polovica završava tragično, kaže doktor Belci. U Hrvatskoj, pak, obolijeva do 350 žena od čega gubimo stotinjak života godišnje. Dok je u Istarskoj županiji otprilike dvadeset novih slučajeva godišnje, od čega nažalost izgubimo sedam života.

Danas u Istarskoj županiji 70 posto žena redovito odlazi na ginekološke preglede i papa testove, no preostalih 30 posto žena nam 'pobjegne', što nije malo, ističe doktor Belci. Obraćamo se stoga upravo ovom manjem postotku žena koje se nalaze u Rovinju, Pazinu, Umagu i drugim istarskim gradovima i mjestima, a koje godinama nisu otišle na pregled. Ovo je važna informacija i zdravstvenim djelatnicima da se u razgovoru s pacijenticama dotaknu ovog značajnog screeninga. Prevencija, naime, kreće od obiteljskih liječnika.

Liga protiv raka Pula večeras organizira važno predavanje. Prvenstveno za žene u ovih tridesetak posto koje se ne odazivaju, a preventivnim si pregledom mogu spasiti život. U Gradskoj knjižnici i čitaonici o 'Karcinomu vrata maternice: Prevenciji, ranoj dijagnozi i liječenju' govorit će doktor Dragan Belci. Početak je u 18 sati.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Žene danas nemaju opravdanja jer im pregled spašava život

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.