Hrvatski radio

Radio Pula

Zero waste način života i zeleni blagdani

15.12.2021.

10:57

Autor: HRT

Zero waste

Zero waste

Foto: RikaC / Pixabay

U Puli će se u 18 sati održati predavanje i radionica "Zero waste način života i zeleni blagdani" koje organizira Grad Pula, a provodi Udruga Zelena Istra. 

Blagdansko doba je vrijeme kada kupujemo i trošimo još više te stvaramo velike količine nepotrebnog otpada: od božićnih ukrasa i nepotrebnih poklona, do sjajnih papira za omatanje. Uz sve zabavne zimsko-blagdanske radosti postavlja se pitanje kako će se sve to odraziti na okoliš u kojem živimo?


Želite saznati kako stvarati manje otpada u blagdansko vrijeme, ali i u svakodnevnom životu? Zanima vas zero waste ili nula otpada stil života? Pitate se kako smanjiti otpad u kupovini, kuhinji, kupaonici i garderobi? Želite biti sigurni da pravilno odvajate otpad ili saznati kako kompostirati kod kuće? Pridružite se predavanju i radionici koja će se održati u prostoru Srpskog kulturnog centra u Puli, Maksimijanova 12.


Predavanje vode Irena Burba i Nina Brnić. Nakon predavanja očekuje vas i praktična radionica izrade "zero waste" ukrasnih vrećica i kutija za poklone koju vodi Andrea Ivančić iz inicijative "Neka otpad otpadne".


Pakiranje poklona u blagdanskoj sezoni gotovo je neizbježno. Kako ga učiniti ekološki prihvatljivijim i smanjiti upotrebu umjetnih materijala i stvaranje otpada? Pustite mašti na volju i uz malo kreativnosti umatanje poklona postat će zabavna aktivnost, uz korištenje starih novina, kutija i prirodnih materijala. Sav materijal je osiguran, a polaznici trebaju donijeti samo jednu staru kutiju (primjerice od cipela).


Za događaj su potrebne prijave jer je broj sudionika, zbog epidemioloških mjera, ograničen. Prijavite se i osigurajte svoje mjesto na radionici na: ured@zelena-istra.hr.


Za građane koji ne mogu prisustvovati uživo, organiziraju online predavanje i radionicu u utorak, 21. prosinca od 18:00 sati na platformi ZOOM. Poveznicu za online predavanje potražite na internetskoj stranici i Facebooku Zelene Istre.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.