Hrvatski radio

Radio Pula

Žilet žica razvučena duž istarske granice

14.12.2015.

14:35

Autor: Elvis Morina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Žilet žica koja je razvučena duž istarsko slovenske granice sve veći je trn u oku istarskom i primorskom stanovništvu. Ova nerazumna i nehumana odluka, prvesntveno prema životinjama šokirala je poluotok u sve tri države.

Edi Andreašić gradonačelnik Buja ističe kako će ovih dana čelnici pograničnih istarskih mjesta uputiti prosvjedno pismo slovenskoj Vladi. Adreašić postavljanje žice vidi kao uvredu Istrijanima sa jedne i druge strane granice.

"Žilet-žica monstruozni je izum koji može uzrokovati stravične rane svakom živom biću", poručio je predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman te istaknuo da će u suradnji sa sličnim udrugama iz Slovenije i Mađarske nastaviti akcije kako bi upozorili na ovaj problem.

Graciano Prekalj predsjednik Lovačkog saveza Istarske županije ističke kako je ovo postavljanje žice nešto najgore što se ikada moglo desiti. Ovo je smrtonosna zamka za divljač naglasio je Prekalj.

Iako se po svim pravilim i konvencijama žilet žica stavlja u krajnjoj nuždi i to na vrh ograde praktično na dva metra visine, slovenska je vlast najvjerojatnije zbog jednostavnosti i manjeg troška na silu postavila žicu ne mareći za ljude i životninje. U njihovim je glavama žica imperativ i za nju imaju tisuću razloga dok za humanost i razum očito nemaju niti jedan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.