Hrvatski radio

Radio Pula

Zlatna žutica prijeti vinogradima

04.08.2015.

10:45

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon što se lani prvi put pojavila na Poreštini i Bujštini, zlatna žutica već ove godine ozbiljno prijeti tamošnjim vinogradima. Bolest je agresivna pa od prvog zaraženog trsa do zaraze cijelog vinograda prođe samo tri do četiri godine.

Zlatna žutica u Istru je stigla iz susjedne Italije i Slovenije gdje se već dugo bore s tom bolešću koju prenosi američki cvrčak. Kad jednom uđe u vinograd, spasa mu nema, a držanje bolesti pod kontrolom provodi se dvjema mjerama: suzbijanjem prijenosnika bolesti i vađenjem zaraženih trsova, kaže dr. Marijan Bubola s porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam.

Zato se vinogradari strogo moraju pridržavati Naredbe o suzbijanju zlatne žutice i vrlo pozorno pratiti što se događa u njihovim vinogradima. Ali i u njihovoj blizini, posebice ako u njoj ima napuštenih vinograda ili okućnica s oboljelim trsovima. 

Jednom kad se pojavi, zlatna žutica neće nestati, baš kako što se to nije dogodilo ni s pepelnicom ni s peronosporom - do sredine prošlog stoljeća u našim krajevima nepoznatim bolestima. Danas se one pravodobnom zaštitom drže pod kontrolom, a tako bi trebalo biti i sa zlatnom žuticom kod koje, također vrijedi staro pravilo - uočiti bolest što prije i djelovati odmah.

Više možete poslušati u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.