Hrvatski radio

Radio Pula

Zlatne ruke obilježavaju 25 godina nesebičnog rada

04.06.2018.

17:07

Autor: Tatjana Kaštelan

(foto: Duško Marušić/PIXSELL)

(foto: Duško Marušić/PIXSELL)

Foto: - / -

Zdravstvena ustanova Zlatne ruke obilježava 25 godina djelovanja. Pomoć oboljelima i njihovim obiteljima tijekom proživljavanja teških bolesti, nažalost, kod nas se ne vrednuje kao u razvijenim zemljama. Unatoč tome i teškim uvjetima rada, djelatnici ove ustanove nesebično djeluju i pomažu.

U teškim fazama liječenja pomoć je najpotrebnija, a po otpustu iz bolnice obitelj postaje mala zdravstvena ustanova koja se ne može snaći sama. Stručna pomoć tada je najbjitnija. Prvu takvu djelatnost pomoći oboljelima i njihovim obiteljima prije 25 godina osnovala je Vesna Plavšić - ustanovu Zlatne ruke. Ona do danas nesebično pomaže unatoč teškim uvjetima rada koji nije adekvatno plaćen.

To sve što su radili nikad nije bi lo vrednovano financijski koliko bi trebalo biti, što je bio jedan razlog odlaska, kako kažem, Anđela zlatnih ruku na druga radna mjesta.

Danas Zlatne ruke djeluju u sklopu Ministarstva zdravlja odnosno HZZO-a, koji su ustanovu gotovo zanemarili kada je vrednovanje rada u pitanju. Korisnice se moraju prilagođavati situacijama na terenu, a situacije su svakakve, od vožnje na temperaturi četrdeset, to svega što okružuje samu obitelj. A mi smo jedina djelatnost u Republici Hrvatskoj koja nema dodatke na uvjete rada, dodaje Plavšić.

Nekada su Zlatne ruke pokrivale sve istarske općine, no zbog loših uvjeta rada dio skrbi preuzeli su Istarski domovi zdravlja. Nemoguće je i naći medicinske sestre. Ipak, Zlatne ruke opstale su zahvaljujući timskom radu, što bi trebala biti vodilja daljnjeg razvoja sustava palijativne djelatnosti. Ta je djelatnost u europskim zemljama jako razvijena i rad se vrednuje. Ministarstvo, Županija, gradovi trebali bi pomoći opstati sustavima koji su donijeli rezultat, budući da dosadašnja pomoć, nije dovoljna.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.