Hrvatski radio

Radio Pula

Žminjska štuorija i u rujnu

06.09.2022.

13:38

Autor: HRT

Žminjska štuorija

Žminjska štuorija

Foto: TZ Žminj / ustupljena fotografija

Žminjska štuorija će nastavlja se još dvije srijede u rujnu: zbog iznimnoga zanimanja za taj besplatni vođeni turistički obilazak Žminja koji se tijekom srpnja i kolovoza održavao svake srijede, uvode se dva dodatna termina: 7. i 14. rujna. 

Tako će žminjski program, kome se u dosadašnjih 11 izvedbi odazvalo više od 300 domaćih i stranih gostiju, zaći i u posezonu i tako zasigurno pridonijeti učvršćivanju ovogodišnjih žminjskih turističkih rekorda.


Žminjsku štuoriju je žminjska Turistička zajednica osmislila prije osam godina kao prvi takav sadržaj namijenjen turistima u Istri, a taj su primjer kasnije slijedila i mnoga druga mjesta. Iz sezone u sezonu ovaj je program usavršavan i dopunjavan. Program vodi Karla Čerljenko Bulić.


Ona u maniri profesionalnog story tellera gostima kroz laganu jednosatnu šetnju pripovijeda „štuoriju” o Žminju, o njegovoj povijesti i razvoju kao naselja, o njegovim stanovnicima te njihovim običajima i jeziku, o sakralnoj i svjetovnoj graditeljskoj baštini, o tome kako su živjeli i radili, kako se zabavljali, što su jeli, i kako žminjski gosti sve to mogu pronaći i doživjeti u današnjici. Ovisno o sastavu grupe, pripovijedanje se odvija na hrvatskom jeziku s ubačenim sekvencama na izvornome žminjskom govoru, ili pak na engleskom, a za završetak ture gosti sudjeluju i u nagradnoj igri kroz koju nauče nekoliko žminjskih riječi i fraza, uz informaciju da je žminjski govor uvršten u UNESCO-v popis zaštićene nematerijalne kulturne baštine.


Ruta Žminjske štuorije uobičajeno započinje srijedom u 10 sati kod žminjske kule odnosno ispred turističkog ureda, i zatim obuhvaća posjet žminjskoj župnoj crkvi, kapeli Sv. Trojstva i crkvi Sv. Antuna, prolazak drevnom kamenom ulicom Štrada, obilazak poznate žminjske šterne, i završava na placu Zad kaštela. Na pojedinim postajama obilaska goste dočekuju mjesni harmonikaši, a u završnici im se na malom „žminjskom samnju” predstavlja lokalna gastronomska i kulturna baština, od kolača, kobasica, rakija, likera, „žminjskega kafela” odnosno kave s kapljicom terana, do tradicijskog kolača Kristove krune ili replika ranosrednjovjekovnih „Žminjskih rećina” te umijeća pripreme domaćih fuža i makaruna.


Oko projekta Žminjske štuorije angažirana je cijela zajednica, a kroz njezinu se kratku ali dojmovima obilatu izvedbu gostima vješto i nenametljivo predstavljaju žminjske turističke i gastronomske manifestacije i drugi sadržaji lokalne turističke ponude.


Žminjska štuorija

Žminjska štuorija

Foto: TZ Žminj / ustupljena fotografija

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.