Hrvatski radio

Radio Pula

"Žminjska štuorija" već sedmu godinu predstavlja Žminj i Žminjštinu

12.07.2021.

10:56

Autor: Tomislav Šikić

Foto: TZ Žminj/ustupljena fotografija

Foto: TZ Žminj/ustupljena fotografija

Foto: - / -

"Izvan Istre svi putovi vode u Rim, a u Istri svi putovi vode u Žminj", jedna je od pouka koja se od vodičice Karle Čerljenko Bulić mogla čudi na prvom ovosezonskom besplatnom vođenom obilasku Žminja nazvanom "Žminjska štuorija".

Još se mnogo toga zanimljivog moglo vidjeti i saznati kroz kratku, tek jednosatnu kružnu šetnju starom gradskom jezgrom Žminja: kako izgledaju ostaci tri koncentrična kruga negdašnjih žminjskih obrambenih zidina; koja je najstarija nesakralna građevina u Žminju; zašto su se unutrašnjosti ladanjskih crkvica oslikavale freskama i koji je uobičajeni redoslijed na njima prikazanih prizora; kako su se nekoć krovovi kuća prekrivali kamenim škriljama; kako se zove, zašto se tako zove i kako izgleda najstarija sačuvana žminjska gradska ulica; što se dogodilo s jedinim spašenim drvenim oltarom iz žminjske crkvice koja je davno stradala u požaru; gdje su se u Žminju ljudi okupljali u prošlosti a gdje se i u kakvim prigodama okupljaju danas; kako se u prostori u krajoliku isprepliću povijest i suvremenost; zašto se iz Žminja i drugih istarskih gradića nekoć odlazilo a danas takva mjesta ponovno postaju privlačna za stanovanje; i još štošta drugo.

Odjevena u narodnu nošnju iz mjesta Cere na Žminjštini, vodičica Karla Čerljenko Bulić gostima je predstavila materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu Žminjštine, poglavito osebujni žminjski dijalekt koji uživa UNESCO-vu zaštitu kao dio svjetske nematerijalne kulturne baštine; a svojim pričama o žminjskim kućama, ulicama, trgovima i okolici uspješno je interpretirala povezanost prošlosti i sadašnjosti te predstavila Žminj i kroz njegove povijesne, demografske, kulturne i druge društvene mijene i procese.

Uobičajena ruta sedme sezone Žminjske štuorije, koja će se u nastavku ljeta održavati svake srijede s početkom u 10 sati, počinje podno jedine sačuvane obrambene kule negdašnjeg žminjskog kaštela odnosno ispred današnjeg Turističkog ureda, odakle se gosti pješice vode u šetnju kroz stari dio Žminja uz zastajanja kod Kanoničke kuće i na popločanoj drevnoj ulici zvanoj Štrada, nakon čega slijedi razgledanje freskama oslikane crkvice Sv. Antuna Pustinjaka, obilazak župne crkve Sv. Mihovila i na nju oslonjene starije kapelice Sv. Trojstva, a ruta završava na trgu „Zad kaštela” s pogledom na širu žminjsku okolicu. Po završetku obilaska, goste Zad kaštela dočekuju štandovi s proizvodima lokalnih proizvođača, od svježeg voća i povrća OPG-a „Povratak prirodi” obitelji Grgorović iz sela Žgombini pokraj Cera, do tradicionalnih suhomesnatih proizvoda tvrtke „Žminjski gušti” Milana Udovičića; na zasebnom štandu predstavljene su i replike „Žminjskih rećina” odnosno nakita rekonstruiranog prema arheoloških nalaza kojeg izrađuje zlatarna David iz Pule a prodaje Cvjetni studio Heidi u Žminju; a uz poznatu popularizatoricu tradicijske žminjske gastronomije Zdenku Jakus gosti mogu i uživo naučiti kako se mijese žminjski makaruni i drugi oblici tradicijske tjestenine koji se inače mogu kušati na ljetnom Istarskom festivalu pašte u Žminju.

Gosti "Žminjske štuorije" počašćeni su i kuponima s popustom za posjet špilji Feštinsko kraljevstvo te za vožnju quadovima koju organizira žminjska tvrtka Quad Experience Istria. U žminjskoj Turističkoj zajednici najavljuju da će se u nastavku ljeta program Žminjske štuorije obogaćivati i novim sadržajima, poglavito ponudom lokalnih proizvođača na trgu Zad kaštela.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.