Hrvatski radio

Radio Pula

Žminjština dostupna u virtualnoj šetnji

18.03.2021.

18:50

Autor: Tomislav Šikić

Foto: TZ Žminj/ustupljena fotografija

Foto: TZ Žminj/ustupljena fotografija

Foto: - / -

Turstička zajednica Općine Žminj oblikovala virtualne materijale kako bi Žminjština bila dostupna ne samo lokalnom stanovništvu nego i ljubiteljima kulturne baštine i tradicije iz cijelog svijeta. Tako odsad možete "prošetati" dijelovima Žminja i okolice Virtualnom šetnjom 360˚ kroz Žminj i Cere.

U prvoj virtualnoj šetnji može se pogledati Žminj s naglaskom na izdvojene lokacije s atraktivnim kulturnim i vjerskim nasljeđem. Žminjska virtualna šetnja obuhvaća:

Kanoničku kuću iz 16. stoljeća, Crkvu Sv. Mihovila, Crkvu Sv. Križa, Crkvu Sv. Antuna Opata, Crkvu Sv. Bartula i Crkvu Sv. Trojstva. Na mobitelu ili laptopu i tabletu može se pogledati prekrasna žminjska Kula, Čakavska kuća, obići Šterna, ali i „prošetati“ na divnoj lokaciji pod nazivom Zad kaštela ili se spustiti Štradom.

Virtualna šetnja omogućava ulazak u navedene objekte i pregledavanje unutrašnjosti, a sadržaji odnosno lokaliteti su ukratko opisani na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku. Za više informacija o navedenim lokalitetima potrebno je kliknuti na poveznicu koja vodi na mrežne stranice TZO Žminj. 

Druga virtualna šetnja Žminštinom vodi do Cera gdje se može zaviriti u Crkvu Sv. Mateja koja je sagrađena davne 1630. godine, dok je njezin trijem postavljen 1698. godine.

- Virtualna šetnja postala je iznimno atraktivna i zanimljiva posjetiteljima različitih destinacija, a zbog izazova neizvjesne godine gdje je klasično putovanje otežano ili nemoguće, primjenom novih tehnologija željeli smo udovoljiti potrebama novonastalih putnika koje se mijenjaju u skladu s globalnim trendovim. Na ovakav kreativan način učinili smo Žminjštinu dostupnu svima, napravili smo iskorak u prezentaciji kulturnih znamenitosti, a posjetitelji koji ne mogu uživo posjetiti Žminj i sve njegove kulturne zanimljivosti, mogu putem svojih računala ili mobitela prošetati starogradskom jezgrom Žminja, razgledati unutrašnjost župne crkve i okolnih crkvica - kaže Lenka Šajina, direktorica TZO Žminj.

Sve informacije možete potražiti na novoj mrežnoj stranici TZO Žminj (www.tzzminj.hr), na Facebook profilu VisitŽminj, Twitteru, Instagramu i YouTube kanalu.

 

 

 

 

 

 

Galerija
Foto: TZ Žminj/ustupljena fotografija, Foto: -/-
Foto: TZ Žminj/ustupljena fotografija, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.