Hrvatski radio

Radio Pula

Zračna luka Pula: borimo se za svaki let, putnika i aviokompaniju

26.06.2020.

15:55

Autor: Tatjana Kaštelan

Pula (Duško Marušić/PIXSELL)

Pula (Duško Marušić/PIXSELL)

Foto: - / -

U pulskom zračnom prometu prošle su se godine u ovo vrijeme prelazile psihološke granice i bilježile zavidne brojke dolaska turista. No, zbog pandemije koronavirusa ove je godine promet nažalost gotovo pao na nulu. U tijeku je borba za svakog putnika i svaki let, jer korona krizu treba prebroditi.

Izdržat ćemo i prebroditi krizu, poručuju s pulskog aerodroma. Zavidnih 777 tisuća putnika prošle godine. A danas je promet Zračne luke Pula gotovo na početnoj točki. Ovo je možda najveća kriza prijevoza zrakom od kraja Drugoga svjetskog rata, kaže Marko Ražem, voditelj Prometnog sektora Zračne luke Pula.

Danas je putnički promet gotovo 'ugašen iz struje', kaže Ražem. Najava dolazaka ima, no situacija se mijenja jako brzo, a aviokompanije su oprezne. Prvi međunarodni let komercijalnog tipa je bio u subotu 20. lipnja kada je stiglo 24 putnika, a otišlo 27. I to je naša mala pobjeda u cijeloj priči. Borimo se za svaki zrakoplov, dodaje Marko Ražem.

U zadnjih pet, deset godina, zračni promet u Puli bio je izvrstan. Aerodrom je servisirao čak 36 kompanija koje su bile povezane s 21 zemljom i sa 67 svjetskih destinacija, kaže Marko Ražem. I investicije su bile značajne. Prema nekim renomiranim institucijama projekcije su, dodaje, da će se o oporavku zračnog prometa nakon korona krize moći govoriti tek 2023. godina.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Zračna luka Pula: borimo se za svaki let, putnika i aviokompaniju

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.