Hrvatski radio

Radio Pula

Županijska Obrtnička komora traži odobravanje još kvota za zapošljavanje

24.05.2018.

13:17

Autor: Jasminka Kalčić

(foto: Filip Brala/Pixsell)

(foto: Filip Brala/Pixsell)

Foto: - / -

Unatoč postojećim kvotama radnih dozvola za zapošljavanje stranaca, i dalje radne snage jako nedostaje. Iz Obrtničke komore Istarske županije upućen je apel Vladi za odobravanje dodatnih kvota. Nedostaje konobara, kuhara, pomoćnog osoblja, građevinara. Stanje je iznimno ozbiljno, kažu u Istri.

20-ak obrtnika iz Istre, ugostitelji i građevinari, zamolili su me za pomoć. Trebaju im radnici. Rekao je to predsjednik Obrtničke komore Istarske županije Mario Paliska. Vlada je u ovoj godini inače odobrila gotovo 5 tisuća radnih dozvola za zapošljavanje u turizmu i ugostiteljstvu, te čak 11 tisuća u graditeljstvu.

No, još nedostaje ljudi, kaže Paliska."Uputli smo apel Vladi jer smatramo da će biti upitna sezona. Ugostitelji strahuju da će smanjiti broj stolova, a građevinari govore da neće na vrijeme, prije početka turističke, sezone završiti investicije", reklao je Paliska.

Još čekaju odgovor Ministarstva unutarnjih poslova koliko je to točno dozvola iskorišteno, a koliko preostalo rekao je Paliska i dodao kako odgovor očekuju krajem dana ili sutra. Mislim da se, istaknuo je, radi o velikoj brojci.

Premda radne snage na Zavodu za zapošljavanje ima, od njih puno pomoći nema, dodaje Mario Paliska. Riječ je očito o radnicima koji su ondje zbog naknade, a Boga mole da posao ne nađu, jer rade. Ali, na crno. "Onda u tom trenutku nastaje siva zona, pa ako je netko dvije godine na Zavodu to se svakako treba ispitati", zaključio je Paliska.

Sezona je pred vratima i zacijelo je već prekasno za kvalitetno rješenje, te će se problem nedostatka radne snage i ove godine rješavati vatrogasno i kako tko zna i može.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.