Hrvatski radio

Radio Pula

Županijsko Gospodarsko-socijalno vijeće o TESU

27.05.2015.

14:39

Autor: Danijela Dorani

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Očekujemo od Vlade da što prije nađe rješenje za Uljanik TESU, jer riječ je o perspektivnoj, izvoznoj tvrtki u državnome vlasništvu, zaključak je današnje izvanredne sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća Istarske županije, koji je proslijeđen Vladi. Radnici TESU-a štrajkaju jer su gotovo pet mjeseci bez plaće dok istodobno posla imaju i rade punom parom.

Sjednica županijskog GSV-a održana je na zahtjev sindikata. Svi se socijalni partneri slažu da je TESU perspektivna tvrtka koja ima visokokvalificirane radnike, ima posla, ali se trenutačno nalazi u blokadi jer je ovršuje sam vlasnik - dakle država, objasnio je član GSV-a Nenad Seifert. Radnici TESU-a u štrajku su gotovo desetak dana i žele rješenje, kako kratkoročnoga problema isplate plaća tako i dugoročnoga pitanja poslovanja TESU-a, rekao je povjerenik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije u Uljaniku Rajko Kutlača.

Radnici TESU-a bez plaće su gotovo pet mjeseci, prije nekoliko dana isplaćeno im je samo pola plaće, a ako im danas, kako je najavljeno, bude isplaćena barem jedna plaća, postoji mogućnost da otkažu prosvjed najavljen za petak, rekao je Kutlača.

Poslušajte više u prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.