Hrvatski radio

Radio Pula

Županijsko sjedište Pazin ili Pula?

13.06.2013.

15:22

Autor: Dorina Tikvicki

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na svojoj je sjednici Vlada raspravljala i o prijedlogu da se sjedište Istarske županije iz Pazina preseli u Pulu. Iako načelno nema ništa protiv, Vlada je prijedlog odbila zbog formalnih razloga.

Prvi je takav prijedlog još 2009. uputio tadašnji IDS-ov saborski zastupnik Boris Miletić, a ponovio ga ove godine zastupnik Valter Boljunčić.

Pula je najveći istarski grad, kulturno, znanstveno i gospodarsko sjedište i treba biti središte Istarske županije, smatra Boljunčić. Vlada načelno nema ništa protiv, na njenoj je sjednici to potvrdio i ministar Arsen Bauk, ali predlaže Hrvatskom saboru da prije upućivanja zakona u drugo čitanje pribavi se mišljenje Županijske skupštine.

Novi istarski župan Valter Flego slaže se s prijedlogom, ali ističe da je dobro da Županijska skupština o tome raspravlja. Decidirano protiv pazinski je gradonačelnik Renato Krulčić koji se nada da će Pazin ostati sjedište Istarske županije.

Formalni nedostaci njegova prijedloga zastupnika Boljunčića ne brinu jer će najavljuje očitovanje zatražiti već na prvoj sjednici nakon konstituiranja Skupštine Istarske županije.

Više poslušajte u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.