Hrvatski radio

Radio Pula

Županijsko Turističko vijeće protivi se rastu dijela boravišne pristojbe

06.12.2016.

13:21

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Turističko vijeće Istarske županije protivi se Vladinu prijedlogu o povećanju dijela boravišne pristojbe koji se uplaćuje na poseban račun HTZ-a za bespovratne potpore projektima turističkih zajednica u turistički nerazvijenim područjima.

Predloženom Vladinom uredbom umjesto dosadašnjih 2,5 posto izdvajalo bi se 4,5 posto ukupnih prihoda od boravišne pristojbe. U HTZ-ov fond za nerazvijena područja prema postojećim zakonima, istarske turističke zajednice već daju 2,83 milijuna kuna, a natrag dobivaju 11,6 posto. Ako bi do predloženog povećanja došlo dali bismo gotovo 5,13 milijuna, odnosno Istra bi u sustavu turističkih zajednica izgubila novih 2,3 milijuna kuna, upozorio je istarski župan Valter Flego.

Flego ističe kako sumnjaju da 2, 38 milijuna kuna nepovratno odlazi iz Istre, iz sustava turističkih zajednica i da ti novci neće spasiti sve te nerazvijene turističke zajednice u Baranji, Slavoniji, Lici. Nama će se stvoriti problemi u već zaključenim predugovorima ili ugovorima za 2017.godinu, kaže Valter Flego.

Uz to sve turističke zajednice već su napravile financijski plan za iduću godinu i dogovorile aktivnosti. Stoga je cijeli sustav istarskih turističkih zajednica iznenađen jer nismo službeno bili obaviješteni o takvoj inicijativi, rekao je direktor županijske Turističke zajednice Denis Ivošević. Ističe kako se ne protive da kontinentu treba pomoći, no sigurno nije dobro da se novac uzima onima koji vode cjelokupan turizam Hrvatske, priobalnim Županijama, jer se i tu mora ulagati da bismo bili konkurentniji i kompetitivniji. 

U županijskom Turističkom vijeću ističu i kako povećanje dijela boravišne pristojbe ne garantira da će turistički sektor, primjerice u unutrašnjosti Istre, dobiti više novca nego što je to bilo dosad. Otkad postoji fond za turistički nerazvijena područja redovito se javljaju na natječaje, no Istra u tom segmentu nije uspješna, rekao je Flego ističući kako smatra da su razlog tome loše definirani kriteriji natječaja. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.