Hrvatski radio

Radio Pula

Županijskom projektu Eco Domus 3. mjesto u Berlinu

08.03.2023.

10:33

Autor: HRT

Eco domus

Eco domus

Foto: Istarska županija / ustupljena fotografija

Na Svjetskom sajmu turizma ITB Berlin projekt Istarske županije Eco Domus osvojio je 3. mjesto u kategoriji "Business & Marketing" na dodjeli prestižnih nagrada Green Destination Story Awards. U finalu, uz Istru su se našle destinacije iz SAD-a, Kanade, Meksika i Švedske.

Nagradu je preuzeo istarski župan Boris Miletić, koji je, tom prilikom, podsjetio da je Eco Domus 2022. godine uvršten i u TOP 100 globalnih priča dobre prakse o održivosti. 


Program Eco Domus ili eko prijateljski smještaj pokrenuo je županijski Upravni odjel za turizam 2017. godine, a njime se potaknula diversifikacija i podizanje kvalitete privatnog smještaja kroz usklađivanje s načelima održivog razvoja i održivog turizma.


Osnovne karakteristike Eco Domus smještaja su društvena i ekološka odgovornost, cjelovita zaštita okoliša i zdravlja, korištenje eko certificiranih sredstava za pranje i čišćenje, korištenje eko certificiranih toaletnih proizvoda, korištenje prirodnih materijala, štednja vode, štednja energije, sortiranje i recikliranje otpada. U sklopu programa, poštivanjem kriterija za uvrštenje i dobivanjem markice, vrednuju se lokalne vrijednosti kroz informiranje gostiju o lokalnoj kulturno-povijesnoj baštini, o lokalnim prirodnim vrijednostima, sadržajima i događanjima, o uređivanju okoliša autohtonim biljnim vrstama, promociji tradicionalnih proizvoda i suvenira, o mogućnostima učenja i/ili sudjelovanja u tradicijskim običajima, promociji lokalne kuhinje i tipičnih prehrambenih proizvoda i dr.


Visoki ekološki standardi koji se očekuju od ovih objekata održavaju se redovitim praćenjem, dokumentacijom i revizijama, te ih sada na području cijele Istre ima pedeset i četiri.


 U TOP 100 održivih priča destinacija svijeta 2021. godine uvršten je i Palud, jedini ornitološki rezervat u Istarskoj županiji.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.