Hrvatski radio

Radio Pula

8. Legendfest: Teror zmaja u Istri

26.07.2013.

15:42

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Pićnu u petak navečer počinje 8. Legendfest – festival narodnih priča, legendi i mitova Istre. Ovogodišnja tema su zmajevi, a u tri dana u tom gradiću u unutrašnjosti održavat će se raznovrstan program posvećen legendama i usmenim predajama.

Zahvaljujući festivalu, koji u tri dana posjeti više od dvije tisuće gostiju, Pićan je postao prepoznatljiv kao gradić legendi.

Pićan će večeras uploviti u čaroliju narodnih priča, mitova i legendi i tako će biti do nedjelje navečer. Gradom će vladati zmajevi, vitezovi, čarobnjaci, a festivalska događanja održavat će se na čak 15 lokacija. Kroz pričaonice, stručna predavanja, radionice, izložbe i predstave posjetitelji će moći čuti priče, legende, mitove i doznati o svemu onome što karakterizira davnu povijest toga kraja.

Poseban je program pripremljen i za djecu, a u središtu mjesta već je postavljen velik zmaj –simbol ovogodišnje glavne teme, kaže Matej Selar iz Općine Pićan. Zahvaljujući ovom festivalu, Pićan, dodaje Selar, postaje sve prepoznatljivije mjesto koje danas privlači mnoge goste.

Sva festivalska događanja počinju u 18 sati i trajat će do ponoći, a organizatori iz udruge Val kulture i Općine Pićan posebno najavljuju sutrašnje predavanje Drage Plečka "Zmajeve brazde u Istri i svijetu" koje počinje u 22 sata.

Večerašnja festivalska večer svečano se pak, otvara u 21 i 30 predstavom "Jure Grando – legenda živi" u izvedbi zagrebačkog teatra Pierre Vally.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.