Hrvatski radio

Radio Pula

U Kašteliru se slavila Kuzminja

27.09.2022.

11:00

Autor: HRT

Kaštelir - Kuzminja 2022

Kaštelir - Kuzminja 2022

Foto: TZ Kaštelir Labinci / ustupljena fotografija

Kuzminja, blagdan sv. Kuzme i Damjana, obilježen je u ponedjeljak 26. rujna u Kašteliru kroz tradicionalno slavlje posvećeno zaštitnicima tog mjesta, a taj je dan ujedno bio prigoda za svečano otvorenje novouređenog prostora Udruge umirovljenika koji će od sad na raspolaganju za druženje i aktivnosti imati svi umirovljenici s područja Općine Kaštelir-Labinci.

Kaštelir - Kuzminja 2022

Kaštelir - Kuzminja 2022

Foto: TZ Kaštelir-Labinci / ustupljena fotografija

Prostor, koji se pokazao idealnim za tu namjenu, nalazi se neposredno uz jaslice, u prizemlju općinske zgrade, i njegovim uređenjem Općina je nastavila s praksom stavljanja u funkciju nekretnina koje su u općinskom vlasništvu. Ispred mnogobrojnh okupljenih mještana i članova općinskog vijeća, vrpcu je prilikom otvorenja prerezao načelnik Općine Kaštelir-Labinci Đulijano Petrović, zajedno s potpredsjednikom Udruge umirovljenika Valterom Bratovićem i Marizom Jugovac, blagajnicom Udruge.- 


Prije toga održan je prigodni kulturno-umjetnički program. U njemu su nastupili mališani iz kaštelirskog vrtića s nekoliko pjesama i plesnih točaka koje su pripremile odgojiteljice Moira Blažević, Danijela Muller, Samanta Kocijančić i Diana Radisavljević, a zapjevala je i vokalna etno skupina Nigrignanum Zajednice Talijana Labinci. Blagoslov novim prostorima dali su bivši župnik, umirovljeni Marijan Kancijanić, te aktualni župnik Želimir Bagavac.


Investicija preuređenja prostora za umirovljenike vrijedna je 200.000 kuna i tim je novcem obnovljena fasada cijele zgrade, kompletno zamijenjena stolarija, uređena jedna prostorija, opremljen sanitarni čvor te nabavljena oprema i namještaj. 


Proslava Kuzminja započela je misom i procesijom u 11 sati, nastavila se otvorenjem prostorija za umirovljenike, a potom je uslijedio turnir "Briškula i trešete". Zabava i druženje upriličeni su u večernjim satima u sali na Domu uz "Malvazija band" i besplatnu ponudu hrane i pića.

 

Kaštelir - Kuzminja 2022

Kaštelir - Kuzminja 2022

Foto: TZ Kaštelir - Labinci / ustupljena fotografija

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.