Hrvatski radio

Radio Pula

Rovinjska bolnica 'Dr. Martin Horvat' primjer hrvatskog zdravstva – u tijeku ključan znanstveni projekt

19.08.2022.

16:15

Autor: Tatjana Kaštelan / HRT Radio Pula

Doc. dr. sc. Marinko Rade, ravnatelj rovinjske bolnice 'Dr. Martin Horvat'

Doc. dr. sc. Marinko Rade, ravnatelj rovinjske bolnice 'Dr. Martin Horvat'

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT - Hrvatska radiotelevizija

Rovinjska Specijalna bolnica za ortopediju i rehabilitaciju 'Dr. Martin Horvat' ostvaruje znatan napredak u realizaciji projekata, znanstvenim dostignućima i kadru. U tijeku je ključan znanstveni projekt na degeneraciji intervertebralnog diska, koji će po dovršetku doprinijeti rješavanju velikog javnozdravstvenog problema i povećanju kvalitete života.

Specijalna bolnica za ortopediju i rehabilitaciju 'Dr. Martin Horvat' ostvaruje najveće prihode otkad se bilježe financijski podaci ustanove. Doc. dr. sc. Marinko Rade ju je 2014. preuzeo u financijski, kadrovski i infrastrukturno jako lošem stanju.


Do danas su ukupni prihodi porasli za više od 32% (32.3). Tu su projekti na infrastrukturi, proširenju kadra i kliničkim istraživanjima. Prihode HZZO-a podigli smo za 56% (55,69), što znači da toliko bolje pokrivamo potrebe građana, pojašnjava ravnatelj Marinko Rade.


Bolnica 'Dr. Martin Horvat' primjer je dobre suradnje i suživota s lokalnom zajednicom. Primjerice, za senzoričke sobe nismo imali novca, ali je postojala potreba u Istarskoj županiji. Donacijski smo ih uspjeli ostvariti, i svi smo u kolektivu tomu pridonijeli.


Ključ i najvažniji 'kapital' su zaposlenici, prema njihovim potrebama i sposobnostima gradi se dobar sustav.

U devet godina stvoren je izuzetan tim ljudi. Na početku sam bio 'sam na vjetrometini'. Sad nas ima puno, radimo, imam prijatelje, kolege, jake znanstvenike, koji bi se u svakom trenutku mogli zaposliti negdje drugdje. Jedan drugoga guramo dalje i držimo ustanovu.

Marinko Rade, ravnatelj bolnice 'Dr. Martin Horvat'

Znanstveni rad je intenzivan. Radimo na značajnom projektu s klinikom Medico. Riječ je o znanstvenom projektu na degeneraciji intervertebralnog diska. U konačnici ćemo, nadamo se, pridonijeti rješavanju velikog javnozdravstvenog problema i što je jako važno, poboljšanju kvalitete života, ističe Marinko Rade, mr. sc. orth. med. MBA.


U nastavku poslušajte kratki reportažni prikaz, pred veliki intervju s ravnateljlem Marinkom Radeom.

Priča o rovinjskoj bolnici 'Dr. Martin Horvat', ravnatelj Marinko Rade, 28.9.2022.

Misli se često da je znanost hobi, a to je jako ozbiljan posao koji traži puno radno vrijeme i više od toga. I ne možete voditi struku ako je ne unapređujete, kako biste stalno bili više nego aktualni. Mi tako radimo u Bolnici.

Marinko Rade, ravnatelj bolnice 'Dr. Martin Horvat'

Moguće je, ističe Marinko Rade. Kadrovi, istraživanja, infrastruktura. Na svemu treba raditi, a uporan rad uvijek se isplati i vrati. Naša misija je pružiti vrhunsku uslugu svim pacijentima i biti najbolja ustanova za ortopediju i rehabilitaciju u Republici Hrvatskoj.


Početkom rujna kreće obnova operacijskih sala. Bolnica 'Dr. Martin Horvat' zasigurno je izuzetan primjer hrvatskog zdravstva, postavljen realno, djeluje sustavno i dosljedno strategijom prema cilju, koji se ostvaruje. Jer Rovinj već ima moderni zdravstveni centar.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Stetoskop

U Stetoskopu Tatjane Kaštelan o zdravlju i problemima u zdravstvu. Kontaktna emisija koja progovara o aktualnim problemima i najučestalijim bolestima današnjice sa savjetima o tome kako ih spriječiti i liječiti.

Poslušajte u Slušaonici