Hrvatski radio

Radio Pula

'Đir po Puli' i jelovnici s manje soli jakog javnozdravstvenog tima Pule

17.02.2022.

16:24

Autor: Tatjana Kaštelan / HRT Radio Pula

Predstavljen važan javnozdravstveni projekt 'Đir po Puli'

Predstavljen važan javnozdravstveni projekt 'Đir po Puli'

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

U pulskoj Komunalnoj palači predstavljen je europski projekt 'Đir po Puli', što ga je Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije realizirao s Gradom Pula i drugim suradnicima. Cilj mu je potaknuti zdrave prehrambene navike naročito kod djece, sve s namjerom prevencije kroničnih nezaraznih bolesti. Djeca su naša budućnost, ističe poznati MasterChef radionica za školske i predškolske kuhare David Skoko. U tri praktične radionice naglasak je bio na smanjenom unosu soli odnosno korištenju namirnica kao zdravijih zamjena za sol.

Predstavljen važan javnozdravstveni projekt 'Đir po Puli'; Ivana Sokolov, Ivona Močenić, Danijela Lazarić Zec, Višnja Popović i David Skoko

Predstavljen važan javnozdravstveni projekt 'Đir po Puli'; Ivana Sokolov, Ivona Močenić, Danijela Lazarić Zec, Višnja Popović i David Skoko

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Djeca su naša budućnost. I zato ih moramo naučiti kao se zdravo hraniti i koje su to kvalitetne namirnice što se koriste umjesto soli.

Chef David Skoko

Više od 700 roditelja na webinarima, devet online radionica za kuhinjsko i zdravstveno osoblje predškolskih i osnovnoškolskih ustanova Grada s devedeset polaznika. Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije, zamjenica ravnatelja Danijela Lazarić Zec i dugogodišnja promotorica zdravih prehrambenih navika kod djece Olga Dabović Rac pojasnile su važnost ovog projekta.


Višnja Popović u ime pulskih kineziologa istaknula je važnost tjelesne aktivnosti, jer bilo je tu vježbanja i hodanja, što je uz prehranu važno za prevenciju kardiovaskularnih bolesti.


Projekt je počeo 9. rujna 2020. i traje do 9. ožujka. Financiran je iz Europskoga socijalnog fonda u iznosu od gotovo 500 tisuća kuna (498.485,70 kn). Pojasnile su dogradonačelnica Ivona Močenić i Ivana Sokolov iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade. Ističu kako Grad Pula podržava edukaciju djece ali i svih građana o zdravim navikama. Namjera su novi zdravi jelovnici u odgojno-obrazovnim ustanovama te promocija tjelesne aktivnosti i zdravih životnih navika.


U nastavku poslušajte reportažu s današnjeg predstavljanja javnozdravstvenog projekta 'Đir po Puli'

Predstavljen javnozdravstveni projekt 'Đir po Puli'

Izbacite sol iz pojma 'začin' i koristite neko od začinskog bilja kao što su bosiljak, origano, papar, majčinu dušicu, đumbir, ružmarin i slične sastojke. Kod serviranja jela ne stavljajte soljenku na stol. Pažljivo birajte hranu u restoranu te po potrebi tražite manje soli. Koristite namirnice poput inćuna ili umaka od soje kako bi zamijenili sol u pripremi jela.

Na projektu je intenzivno radio stručni suradnik Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Branko Marković. Neka nas motivira očuvanje vlastita zdravlja, poručuju članovi ovog jakog javnozdravstvenog tima koji u 'Điru po Puli' educirali i svima pripremili koristan 'Priručnik o važnosti soli u njenoj umjerenoj konzumaciji'. Pronađite ga na internetu. I koristite ga.

Olga Dabović Rac i Branko Marković na predstavljanju projekta 'Đir po Puli'

Olga Dabović Rac i Branko Marković na predstavljanju projekta 'Đir po Puli'

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Savjetovalište pravilne prehrane, potom ono za mentalno zdravlje, a tu je i Savjetovalište za spolno zdravlje mladih, prvo takvo u Hrvatskoj. To je samo dio preventivnih aktivnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske župšanije. Otvoren je građanima, djeci i mladima, sve je besplatno i bez uputnica, jer prevencija, kažu, znači zdravlje.


U nastavku pogledajte preukusna jela pripravljena na zdraviji način i predstavljena u pulskoj Komunalnoj palači.

Galerija
Predstavljen važan javnozdravstveni projekt 'Đir po Puli', Foto: Tatjana Kaštelan/HRT
Predstavljen važan javnozdravstveni projekt 'Đir po Puli', Foto: Tatjana Kaštelan/HRTPredstavljen važan javnozdravstveni projekt 'Đir po Puli', Foto: Tatjana Kaštelan/HRTPredstavljen važan javnozdravstveni projekt 'Đir po Puli', Foto: Tatjana Kaštelan/HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Stetoskop

U Stetoskopu Tatjane Kaštelan o zdravlju i problemima u zdravstvu. Kontaktna emisija koja progovara o aktualnim problemima i najučestalijim bolestima današnjice sa savjetima o tome kako ih spriječiti i liječiti.

Poslušajte u Slušaonici