Hrvatski radio

Radio Pula

Svjetski tjedan prirođenih srčanih bolesti obilježava se i u Puli

11.02.2022.

15:42

Autor: Tatjana Kaštelan / HRT Radio Pula

Kristina Đuherić, o udruzi Veliko srce Malom srcu u Stetoskopu Tatjane Kaštelan

Kristina Đuherić, o udruzi Veliko srce Malom srcu u Stetoskopu Tatjane Kaštelan

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Svjetski je tjedan prirođenih srčanih bolesti. Udruga 'Veliko srce malom srcu' u Istri pomaže roditeljima djece s urođenom srčanom greškom tijekom najtežeg razdoblja. Tijekom ovoga tjedna nastoji se senzibilizirati javnost i poručiti svima koji se susreću s ovim zdravstvenim problemom. kako im je pomoć dostupna.

Svjetski je tjedan prirođenih srčanih bolesti

Svjetski je tjedan prirođenih srčanih bolesti

Foto: Veliko srce malom srcu VSMS / VSMS

Prenatalno, prije rođenja djeteta, teško se može znati ima li dijete problema sa srcem. U velikom broju slučajeva tek se postnatalno, dakle kad se dijete rodi, kroz sat ili unutar dva dana, sazna se da dijete ima urođenu srčanu grešku, priča Kristina Đuherić, voditeljica istarske podružnice udruge 'Veliko srce malom srcu'.


Kristina Đuherić je sa sinom Lovrom prošla težak put koji ne želi drugima, stoga pomaže roditeljima sa sličnim situacijama. Godišnje se u Hrvatskoj rodi oko 500 djece s prirođenim srčanim greškama. Oni već u prvim danima života zahtijevaju intervencijski ili kardio kirurški zahvat. Važno je znati i da roditelji u Zagrebu imaju stan na raspolaganju, koji im je na korištenje dodijelio Grad Zagreb. U njemu roditelji besplatno mogu stanovati tijekom hospitalizacije djeteta. Sve informacije dostupne su na internetskim stranicama Udruge.


U nastavku poslušajte reportažni prikaz o aktivnostima Udruge.

Obilježavanje Svjetskog tjedna prirođenih srčanih bolesti

Za stanovnike Istre važno je i da imaju besplatan prijevoz Istarskim ipsilonom. Ne vrijedi to samo za roditelje djece sa srčanim greškama već i za ostale koji s djecom putuju na liječenje na Kantridu ili u Zagreb. S medicinskom dokumentacijom treba se javiti u Bina Istru i dobiva se kartica, kaže Kristina Đuherić.

U nastavku poslušajte emisiju Stetoskop u kojoj donosimo razgovor s Kristinom Đuherić o aktivnostima udruge Veliko srce malom srcu.

Gošća Stetoskopa Tatjane Kaštelan Kristina Đuherić

U povodu Svjetskog tjedna prirođenih srčanih bolesti, sutra od 10 do 13h30, građani mogu posjetiti Udrugu 'Veliko srce malom srcu' na štandu na pulskoj Tržnici gdje će se promovirati rad Udruge uz propisane epidemiološke mjere. Veliki pulski rotor i dizalice sutra i prekosutra svijetlit će crveno, za svu djecu i odrasle s prirođenim srčanim bolestima koji su se izborili za život, kao i za one koji nisu više s nama, ali su u našim srcima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Stetoskop

U Stetoskopu Tatjane Kaštelan o zdravlju i problemima u zdravstvu. Kontaktna emisija koja progovara o aktualnim problemima i najučestalijim bolestima današnjice sa savjetima o tome kako ih spriječiti i liječiti.

Poslušajte u Slušaonici