Hrvatski radio

Radio Pula

'Odgoj na drugi način - promocija udomiteljstva u Istri' - tribina održana u Puli

18.05.2022.

16:53

Autor: Tatjana Kaštelan / HRT Radio Pula

Tribina o udomiteljstvu održana u pulskom kinu Valli

Tribina o udomiteljstvu održana u pulskom kinu Valli

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

U pulskom Kinu Valli održana je tribina i premjerno prikazan film 'Odgoj na drugi način - promocija udomiteljstva u Istri'. Brojnim se aktivnostima tijekom cijelog mjeseca obilježava Međunarodni dan obitelji 15. svibnja.

Danas su se okupili predstavnici Obiteljskog centra Pula, Doma za djecu, Grada Pule, Istarske županije, udomitelji i udomljena djeca, danas ljudi. Bilo je edukativno, inspirativno i jako emotivno. Poruka koja se šalje jest - puno djece čeka na obitelj.

O ovome treba pričati, razmišljati, 40-ak je udomitelja u Istri, i to je premalo. Djece je jako puno. Ono što im se s udomljavanjem pruža posebno je i neopisivo.

Mladen Kosanović, psiholog, dječji dom 'Ruža Petrović', Pula

Gospođa Jelka Vukelić iz Vodnjana udomiteljica je 22 godine. Njezina je priča inspirativna, udomila je puno djece, voli ih i sva joj se vraćaju jer im je dala osnovu, a to je obitelj, ljubav i podrška.


Evo što nam je rekla teta Jelka Vukelić, kako je krenuo njezin put s djecom koja su, kako kaže, pravi blagoslov; poslušajte u nastavku.

Gospođa Jelka Vukelić iz Vodnjana udomiteljica je više od dva desetljeća

'Odgoj na drugi način - promocija udomiteljstva u Istri' - tribina održana u Puli; gospođa Jelka Vukelić

'Odgoj na drugi način - promocija udomiteljstva u Istri' - tribina održana u Puli; gospođa Jelka Vukelić

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Danilo Lola Ilić, autor filma 'Odgoj na drugi način' koji je premijerno prikazan istaknuo je, kao i brojni stručnjaci, kako o ovome treba pričati o tome, promovirati udomiteljstvo.


Na dojmljiv način svoja iskustva s udomiteljstvom na tribini su iznosili stručnjaci i udomitelji. Uz predstavnike Grada Pule, centara za socijalnu skrb, zdravstva, županije, kao i više udomitelja, na tribini su sudjelovali i studenti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Ova aktivnost, kao i druge koje će se ubuduće provoditi na temu promocije udomiteljstva, namijenjena je svima, a ponajviše upravo mladima s ciljem da se informiraju o okolnostima u kojima žive djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi.


Tema udomiteljstva bi trebala biti u sadržaju građanskog odgoja, uz ostale teme usmjerene pravima djece, obiteljskim vrijednostima, odgoju za humanost, kao i osjetljivost za potrebe i procese u zajednici, ističu u Obiteljskom centru Pula.


U nastavku poslušajte kratku reportažu s tribine 'Uloga obitelji u zaštiti mentalnog zdravlja i adolescenata', 18. svibnja 2022.

'Odgoj na drugi način - promocija udomiteljstva u Istri' naziv tribine održane u Puli

Jedno od temeljnih ljudskih prava je pravo na dom i na obitelj. Radimo s djecom, mladima, stručnjacima, kaže Ines Puhar, predstojnica Obiteljskog centra Pula koji ove godine obilježava 15 godina rada.


Aktivno su sudjelovali predstavnici mjerodavnih institucija, udomitelji i djeca, danas ljudi koji su udomljeni. Tribinu je moderirala Danijela Dorani.

Stvarati pozitivno okruženje u zajednici za obitelj, što god to nekome značilo, to je bio i ostao naš cilj.

Ines Puhar, predstojnica Obiteljskog centra Pula

Udomiteljstvo u Istri rade i promiču Županija, gradovi, općine, sve mjerodavne institucije, predstavnici su bili prisutni na tribini. Složni kako udomiteljstvo treba promovirati, o njemu treba pričati jer je obitelji udomitelja malo, a djece koja čekaju puno.


Odlukom Opće skupštine Ujedinjenih od 1993. se 15. svibnja obilježava se Međunarodni dan obitelji. Prilika za promicanje svijesti o pitanjima koja se odnose na obitelj. Naglasak je na udomljavanju djece. Treba početi pričati o tome – opće je poznato da je obitelj nukleus društva – puno djece čeka svoju obitelj. Društvo se mora angažirati.


U nastavku pogledajte kratku galeriju fotografija s tribine.

Galerija
'Odgoj na drugi način - promocija udomiteljstva u Istri' - tribina održana u Puli, Foto: Tatjana Kaštelan/HRT
Danilo Lola Ilić, autor filma 'Odgoj na drugi način', Foto: Tatjana Kaštelan/HRT'Odgoj na drugi način - promocija udomiteljstva u Istri' - tribina održana u Puli, Foto: Tatjana Kaštelan/HRT'Odgoj na drugi način - promocija udomiteljstva u Istri' - tribina održana u Puli, Foto: Tatjana Kaštelan/HRT'Odgoj na drugi način - promocija udomiteljstva u Istri' - tribina održana u Puli, Foto: Tatjana Kaštelan/HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Stetoskop

U Stetoskopu Tatjane Kaštelan o zdravlju i problemima u zdravstvu. Kontaktna emisija koja progovara o aktualnim problemima i najučestalijim bolestima današnjice sa savjetima o tome kako ih spriječiti i liječiti.

Poslušajte u Slušaonici