Hrvatski radio

Radio Pula

Stetoskop - 19.03.2022. - Dan u plavom na pulskoj tržnici okupio brojne građane

19.03.2022.

16:57

Autor: Tatjana Kaštelan / HRT Radio Pula

 Ana Zenzerović i Keti Glavaš u akciji Dan u Plavom

Ana Zenzerović i Keti Glavaš u akciji Dan u Plavom

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT - Hrvatska radiotelevizija

U povodu Dana u plavom, gosti Tatjane Kaštelan su Boris Kopić, predsjednik Lige protiv raka Pula i Danijela Lazarić Zec, županijska koordinatorica Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka.

Rak debelog crijeva jedan je od glavnih uzroka smrti od raka. Građani se, međutim, i dalje ne odazivaju dovoljno na preventivne preglede koji spašavaju živote. Nacionalni program prevencije u tijeku je i provodi se prema planu.


Godišnje 150 ljudi u Istri oboli od raka debelog crijeva. Ta je bolest jedan od glavnih uzroka smrti od raka. Prema podacima Registra za rak pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo 15 posto muškaraca i 13 posto žena oboljelih od raka oboljelo je od raka debelog crijeva.


U nastavku poslušajte Stetoskop Tajane Kaštelan, gost je predsjednik Lige protiv raka Pula Boris Kopić.

Stetoskop: Gost Tatjane Kaštelan Boris Kopić, predsjednik Lige protiv raka Pula, 19. ožujka 2022.

Liga protiv raka pula pomaže građanima i njihovim obiteljima u prevenciji bolesti te tijekom borbe pacijenta i njegovih bližnjih.

Boris Kopić, predjednik Lige protiv raka Pula

 Ana Zenzerović i Keti Glavaš s Borisom Kopićem, predsjednikom Lige protiv raka Pula

Ana Zenzerović i Keti Glavaš s Borisom Kopićem, predsjednikom Lige protiv raka Pula

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Dan u plavom i obilježen je na pulskoj tržnici. Liga protiv raka sa suradnicima održala je javnozdravstvenu akciju edukacije i informiranja građana o važnosti preventivnih pregleda kako bi se prevenirala bolest. Osim članova Lige s građanima su se družili učenici Medicinske škole koji su im mjerili vitalne funkcije, sve uz poštivanje epidemioloških mjera.


Tu su bili i djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo te Istarskih domova zdravlja - ispostave Pula. Te učenici Osnovne škole Kaštanjer koji su marljivo izrađivali cvjetove u plavoj boji, dok su akciju podržali i studenti diplomskog studija sestrinstva pri Medicinskom fakultetu iz Pule.


U nastavku poslušajte Stetoskop Tatjane Kaštelan, gošća je Denijela Lazarić Zec, koordinatorica Nacionalnog programa prevencije raka.

Gošća Tatjane Kaštelan je Danijela Lazarić Zec, koordinatorica Nacionalnog programa prevencije raka pri NZJZIŽ

Danijela Lazarić Zec u ime Nastavnog zavoda za javno zdravstvo IŽ, Dan u plavom

Danijela Lazarić Zec u ime Nastavnog zavoda za javno zdravstvo IŽ, Dan u plavom

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT - Hrvatska radiotelevizija

Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije poziva građane da se odazovu preventivnim pregledima, jer važno je prevenirati bolest i zaštititi se, jer to je moguće.

Danijela Lazarić Zec, županijska kordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka pri NZZJZIŽ

U Hrvatskoj godišnje oko 1900 muškaraca te 1200 žena otkrije simptome raka debelog crijeva, ističu, stoga ovu akciju smatramo vrlo bitno kako bi educirali građane o važnosti redovnih odlazaka na preventivne preglede.


Hrvatski je sabor na sjednici 11. veljače 2022. donio odluku o proglašenju ožujka „Mjesecom svjesnosti o raku debelog crijeva" u Republici Hrvatskoj. Inače, diljem Europe ovaj mjesec se obilježava od 2008.g., u Istarskoj županiji od 2013.g., a u svijetu od 2015.


U nastavku pogledajte kako je bilo na Danu u plavom u Puli.

Nastavni zavod za javno zdravstvo Istre građanima individualno pomaže savjetima, uputama, pregledima, sve besplatno i bez uputnice. Besplatni telefon 529 000 otvoren je radnim danom od 12 do 15 sati.


Liga protiv raka Pula otvorena je za pomoć svim oboljelima i njihovim obiteljima. Glavna područja djelovanja Lige protiv raka su rad na prevenciji malignih bolesti, rehabilitaciji oboljelih i edukacije liječnika, volontera, učenika, itd. Telefon za informacije je 098 804 130.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

15 h

SLUŠALICE

OŠ CENTAR

Emisija

Stetoskop

U Stetoskopu Tatjane Kaštelan o zdravlju i problemima u zdravstvu. Kontaktna emisija koja progovara o aktualnim problemima i najučestalijim bolestima današnjice sa savjetima o tome kako ih spriječiti i liječiti.

Poslušajte u Slušaonici