Hrvatski radio

Radio Pula

Ravnatelji osnovnih škola moraju primijeniti preventivne programe

27.07.2022.

16:13

Autor: Tatjana Kaštelan / HRT Radio Pula

Programi prevencije

Programi prevencije

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

U preko tisuću hrvatskih osnovnih škola u nedostaje nacionalnih trenera, koji bi s razrednicima prevenirali neprihvatljive oblike ponašanja djece. Hrvatska je nedavno dobila deset nacionalnih trenerica, socijalnih pedagoginja u provedbi preventivnih programa za djecu odnosno adolescente od 11 do 14 godina. Intenzivan trening održan je u Puli, i istaknuto kako su preventivni programi za djecu obveza svih škola, no još uvijek se ne provode kako bi trebalo.

Certificirane trenerice prošle su program osposobljavanja učitelja za preventivni program Lions Quest – Vještine za adolescenciju (Skills for Adolescence - LQSFA). I krenut će u rad i primjenu s novom školskom godinom.


Program Lions Quest – Vještine za adolescenciju implementira se od 2019. u 35 hrvatskih škola, za djecu odnosno adolescente od 10 do 14 godina. Poticaj je to Središnjeg ureda za prevenciju ovisnosti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Uredom ujedinjenih naroda za prevenciju droge i kriminaliteta (UNODC), koji financira ovaj značajan program.


U nastavku poslušajte kratku reportažu s treninga koji je održan u Puli. O stanju, potrebama i mogućnostima prevencije u školama.

Preventivni program Lions Quest – Vještine za adolescenciju, 27.07.2022.

Alma Rovis Brandić, viša savjetnica iz Agencije za odgoj i obrazovanje kaže da bi uz sustav odgoja i obrazovanja ovaj preventivni program bilo dobro uvesti i u sustav socijalne skrbi. U svim regijama Hrvatske program se provodio, bilo je izazovno, u vrijeme kovida. Ljudi su bili izvrsni i prepoznali kako doći do djece, kaže Rovis Brandić.

To je program usmjeren prvenstveno razvoju socijalnih i emocionalnih vještina, koji osnažuje djecu za nošenje s rizicima života.

Alma Rovis Brandić, Agencija za odgoj i obrazovanje

Što se konkretno uči? Radi se o četrdeset susreta tijekom kojih se učitelji uče timskom radu, prepoznavanju rizika, osobnom osnaživanju, kako zavoljeti sebe i poštivati druge. Sve životne vještine nužne, koje su važne, a nisu dovoljno jasno osmišljene kroz postojeće priprave.


Edukaciju je održala Marianne Jansson Fredriksson iz Švedske, iz Ureda ujedinjenih naroda za prevenciju droge i kriminaliteta (UNODC), čija je predstavnica Žana Glavendekić.

Za kontinentalnu Hrvatsku licencirane provoditeljice ovog programa su socijalne pedagoginje Katarina Sikirić Lukić, Iva Ramljak, Ana Goršeta Marković, Karolina Bilokapić i Sanja Risek, a u primorskom dijelu Hrvatske to su Stela Bakarčić, Ana Fabijan, Martina Dumančić Vranješ, Renata Buzdovačić i Kristina Ribarić.


U nastavku poslušajte razgovor s Almom Rovis Brandić i Žanom Glavendekić, nakon održane edukacije za certificirane trenerice u Puli.

Preventivni program Lions Quest – Vještine za adolescenciju, Alma Rovis Brandić i Žana Glavendekić, 8. srpnja 2022.

Pre nego što je završena edukacija, Institut javnog zdravstva Neretvansko-dubrovačke županije tražio je nastavak treninga. Tako i dalje surađujemo, pratimo provedbu.

Žana Glavendekić, UNODC

Ravnatelji imaju obvezu provođenja preventivnih programa za djecu. A i dalje ne uzimamo dovoljno alate koji se nude, poručuju stručnjaci i pozivaju škole da se uključe.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Stetoskop

U Stetoskopu Tatjane Kaštelan o zdravlju i problemima u zdravstvu. Kontaktna emisija koja progovara o aktualnim problemima i najučestalijim bolestima današnjice sa savjetima o tome kako ih spriječiti i liječiti.

Poslušajte u Slušaonici