Hrvatski radio

Radio Pula

Stetoskop 03.05.2021.

03.05.2021.

19:15

Autor: Hrvatski Radio

Gordana Antić, ravnateljica Hitne medicine IŽ gošća Stetoskopa (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Gordana Antić, ravnateljica Hitne medicine IŽ gošća Stetoskopa (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Gošća Tatjane Kaštelan je Gordana Antić, ravnateljica Nastavnog zavoda Hitne medicine Istarske županije. Hrvatski je sabor 2013. godine donio odluku o obilježavanju Nacionalnog dana Hitne medicinske službe na dan 30. travnja. Hrvatska se tako pridružuje nizu svjetskih zemalja koje nastoje senzibilizirati javnost o važnosti ove iznimno odgovorne i teške djelatnosti. Žele se potaknuti građani da nauče što znači Hitna medicinska služba, kako funkcionira. Također, kako se ponašati i pomoći u kritičnim situacijama.

Nastavni zavod za hitnu medicinu Istarske županije zbrinjava gotovo 45.000 pacijenata godišnje, a jedan od mjerljivih pokazatelja rezultata rada je uspješnost oživljavanja te je u prošloj godini kod čak 60 ljudi u Istarskoj županiji ponovno pokrenuto srce. Ravnateljica Nastavnog zavoda Hitne medicine Istarske županije, dr. med. Gordana Antić ističe veliku požrtvovnost djelatnika Hitne medicine koji rade rade najodgovorniji posao – spašavaju život. Uz čestitku svim djelatnicima, otkriva nam stanje u djelatnosti i planove na razini cijele Istarske županije.

Krenula je realizacija Regionalnog centra za zaštitu i spašavanje koji će djelovati u suradnji s vatrogascima, gorskom službom spašavanja. Veliki centar s polivalentnim dvoranama, sustavnim radom i djelovanjem imat će sjedište u Puli, na obilaznici. Županijski zavod danas s privremenim smještajima u sedam istarskih gradova tako će napokon i zasluženo imati svoje sjedište. Objedinit će se sustav spašavanja i dobiti na kvaliteti.

Također, o prekograničnoj zdravstvenoj suradnji prema direktivi Europske unije i Zakonu o zdravstvenoj zaštiti. Na tome se radi, ističe Gordana Antić. Istovremeno, educiraju se građani o pružanju prve pomoći, od obrazovnih ustanova i dalje cjeloživotnim učenjem. Sve kako bismo postali kvalitetna zajednica koja spašava živote po uzoru na napredne zemje. U Crvenom križu i Zavodima za hitnu medicinu organiziraju se tečajevi i građani se mogu prijaviti kako bi naučili pomoći unesrećenom.

Gošća Tatjane Kaštelan Gordana Antić

Gordana Antić, ravnateljica Hitne medicine IŽ gošća Stetoskopa (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Gordana Antić, ravnateljica Hitne medicine IŽ gošća Stetoskopa (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Stetoskop

U Stetoskopu Tatjane Kaštelan o zdravlju i problemima u zdravstvu. Kontaktna emisija koja progovara o aktualnim problemima i najučestalijim bolestima današnjice sa savjetima o tome kako ih spriječiti i liječiti.

Poslušajte u Slušaonici