Hrvatski radio

Radio Pula

Stetoskop 04.08.2021.

04.08.2021.

19:15

Autor: Hrvatski Radio

Teuta Grdinić, dipl. magistra primaljstva o zvanju i iskustvima (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Teuta Grdinić, dipl. magistra primaljstva o zvanju i iskustvima (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Gošća Tatjane Kaštelan je Teuta Grdinić, prva diplomirana magistra primaljstva u Istri. Prvostupnica sestrinstva i predsjednica udruge 'Primalja i obitelj', koja sa sjedištem u Puli djeluje od 2017. godine. Primaljstvo je kod nas još uvijek nedovoljno poznato, no radi se na promociji ovoga zvanja koje je ključno za svaku trudnicu, rodilju i majku, za svaki novi život.

Prije dvije godine na Fakultetu zdravstvenih studija u Rijeci otvoren je smjer diplomiranih magistara primaljstva i krenulo je sa studiranjem dvadeset i troje polaznika, među njima Teuta Grdinić, prvostupnica primaljstva i sestrinstva. Danas diplomirana magistra primaljstva, prva u Istri. Teuta je predsjednica podružnice pri Hrvatskoj komori primalja, članica stručnog vijeća pri Komori te predsjednica udruge 'Primalja i obitelj' koja djeluje na području Istre. Godinama se sa svojim kolegicama bori za što bolji status primalja u društvu.

U Hrvatskoj, kao i u drugim medicinskim strukama, fali primalja. Većina ih radi u bolnicama odnosno rađaonicama, rodilištima, potom ginekološkim ambulantama i poliklinikama, a mali ih je broj u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Primalje prve pružaju svoje ruke bebama – primaju ih pri dolasku na svijet i to je nešto neopisivo, kaže Teuta. Za ovo zvanje trebaš biti rođen, dodaje, imati osjećaj za to.

Udruga 'Primalja i obitelj' djeluje pod pokroviteljstvom Grada Pule i Istarske županije. Smještena je u prostoru Grada Pule, u Zagrebačkoj ulici, a radionice s trudnicama, rodiljama, majkama i njihovim bližnjima održavaju se svaki mjesec, tijekom korona razdoblja online. Tu je i Savjetovalište za dojenje sa svom potporom i ciljem da rodilje što dulje doje jer je majčino mlijeko nezamjenljivo i izuzetno važno za rast i razvoj svakog djeteta.

Gošća Tatjane Kaštelan Teuta Grdinić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Stetoskop

U Stetoskopu Tatjane Kaštelan o zdravlju i problemima u zdravstvu. Kontaktna emisija koja progovara o aktualnim problemima i najučestalijim bolestima današnjice sa savjetima o tome kako ih spriječiti i liječiti.

Poslušajte u Slušaonici