Hrvatski radio

Radio Pula

Stetoskop 07.12.2020.

07.12.2020.

19:15

Autor: Hrvatski Radio

Udruga za cerebralnu paralizu Istarske županije (foto: T.K./G.H.H./Stetoskop)

Udruga za cerebralnu paralizu Istarske županije (foto: T.K./G.H.H./Stetoskop)

Foto: - / -

Gošća Tatjane Kaštelan je Gordana Hosni Hrvatin, predsjednica Udruge za cerebralnu paralizu Istarske županije. U povodu 3. prosinca, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. O životu tijekom pandemije koronavirusa i pomoći osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima odnosno bližnjima.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom ne odnosi se samo na osobe s tjelesnim teškoćama već i ostale oblike invaliditeta. Takve osobe čine najbrojniju manjinu u svijetu, ističe predsjednica Udruge za cerebralnu paralizu Istarske županije Gordana Hosni Hrvatin. Poručuje kako od osoba s invaliditetom možemo samo učiti; kako živjeti snažno, uz podršku i što samostalnije, pogotovo u ovom teškom i izazovnom razdoblju.

Pandemija koronavirusa posebice teško pogađa upravo tu skupinu građana. Zaraženo je više od 10 tisuća osoba s invaliditetom, a 446 ih je umrlo, podatak je iz ureda Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. Velike su poteškoće na koje nailaze u pristupu zdravstvenoj zaštiti, terapijskim i rehabilitacijskim postupcima i dostupnosti asistencije i drugih usluga potpore. Uz to, osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju često imaju dodatne zdravstvene teškoće, pa im je nametnuta stroga višemjesečna izolacija i povlačenje iz društvenog, radnog i obiteljskog života.

Gošća Tatjane Kaštelan Gordana Hosni Hrvatin

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Stetoskop

U Stetoskopu Tatjane Kaštelan o zdravlju i problemima u zdravstvu. Kontaktna emisija koja progovara o aktualnim problemima i najučestalijim bolestima današnjice sa savjetima o tome kako ih spriječiti i liječiti.

Poslušajte u Slušaonici