Hrvatski radio

Radio Pula

Stetoskop 08.11.2021.

08.11.2021.

19:15

Autor: Hrvatski Radio

Krstina Đuherić, voditeljica istarske podružnice udruge Veliko srce malom srcu gošća Stetoskopa (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Krstina Đuherić, voditeljica istarske podružnice udruge Veliko srce malom srcu gošća Stetoskopa (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Gošća Tatjane Kaštelan je Kristina Đuherić, voditeljica istarske podružnice udruge 'Veliko srce malom srcu', koja pomaže roditeljima s djecom koja imaju srčano oboljenje, točnije, urođene srčane greške. Ali ne samo njima, već i drugim roditeljima koji se susreću sa sličnim zdravstvenim problemima djece.

Kristina Đuherić, voditeljica istarske podružnice udruge 'Veliko srce malom srcu', sa sinom Lovrom pobijedila je i izliječila srčanu grešku. Sada svojim znanjem i iskustvom pomaže roditeljima koji se nalaze u istoj ili sličnim situacijama, jer im nije nimalo lako. Poručuje im kako je, uz pomoć dobrih ljudi i liječnika, sve moguće.

U velikom broju slučajeva tek postnatalno, dakle kad se dijete rodi, kroz sat ili unutar dva dana, sazna se da dijete ima urođenu srčanu grešku, priča Kristina Đuherić. Godišnje se u Hrvatskoj rodi oko 500 djece s prirođenim srčanim greškama. Oni već u prvim danima života zahtijevaju intervencijski ili kardio kirurški zahvat.

Važno je znati da roditelji u Zagrebu na Vrbanima imaju stan na raspolaganju, koji im je na korištenje dodijelio Grad Zagreb. U njemu roditelji besplatno mogu stanovati tijekom hospitalizacije djeteta, koliko god je to potrebno. Isto tako ga mogu koristiti na svakom idućem kontrolnom pregledu, dakle, kad god moraju doći u Zagreb s djetetom imaju na raspolaganju taj stan, ističe Kristina Đuherić.

Osim toga, ono što je važno za stanovnike Istre, jest da imaju besplatan prijevoz Istarskim ipsilonom preko Bina Istre tijekom godine dana, a po potrebi se besplatan prolaz Ipsilonom produžava. Ne vrijedi to samo za roditelje djece sa srčanim greškama već i za one čija se djeca liječe na Kantridi ili u Zagrebu. Treba se javiti u Bina Istru, dobiva se kartica, a upit treba biti popraćen medicinskom dokumentacijom.

Cilj udruge je i prikupljanje novaca preko donacija koje su usmjerene kupovini medicinske opreme na kardiološkoj pedijatriji na razini cijele Hrvatske. Za razvoj pedijatrijske kardiologije, organiziranje projekata i održavanje stana u Zagrebu. Udruga 'Veliko srce malom srcu' donirala je 2019. medicinska pomagala za pedijatrijsku kardiologiju Opće bolnice Pula.

Riječ je o nacionalnoj udruzi, a roditelji iz Istre također svakodnevno razmjenjuju iskustva i preko viber grupe, a tu su i facebook grupa te internetska stranica Udruge 'Veliko srce malom srcu'. Informacijski centar je Rebro, Kišpatićeva ulica br. 12, u Zagrebu. Kontakti su tu i za inozemno liječenje kako za bolnice, tako i za smještaj, koji je također u inozemstvu organiziran. Na raspolaganju je i Kristinin broj telefona 091 389 42 82.

Svake godine u veljači, koja se naziva i Crveni mjesec srčanih bolesti. I udruga je posebno aktivna između 7. i 14. veljače kada je i Svjetski dan urođenih srčanih grešaka, tada je udruga aktivna i održava se Festival srca.

U tijeku je aukcija nogometne lopte s potpisom naših nogometaša Vatrenih. Sva sredstva prikupljena na aukciji bit će uplaćena udruzi za nabavu medicinske kardiološke opreme. Trenutno je izlicitirana na 50.000 kuna.

Gošća Tatjane Kaštelan Kristina Đuherić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Stetoskop

U Stetoskopu Tatjane Kaštelan o zdravlju i problemima u zdravstvu. Kontaktna emisija koja progovara o aktualnim problemima i najučestalijim bolestima današnjice sa savjetima o tome kako ih spriječiti i liječiti.

Poslušajte u Slušaonici