Hrvatski radio

Radio Pula

Stetoskop 09.03.2020.

09.03.2020.

19:15

Autor: Hrvatski Radio

Slobodka Arsova i Tea Zubonja gošće Stetoskopa (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Slobodka Arsova i Tea Zubonja gošće Stetoskopa (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Gošće Tatjane Kaštelan su Slobodka Arsova i Tea Zubonja, prvostupnice primaljstva. Pulska udruga 'Primalja i obitelj', čija je Slobodka predstavnica, parovima koji planiraju obitelj, budućim trudnicama, rodiljama i majkama nudi edukaciju kroz brojne radionice i predavanja. Pomaže pripremi trudnice na te jedinstvene trenutke, u kojima na svijet donosi novi život. Tečaj za trudnice održava se i u sklopu pulskog bolničkog sustava, pa buduće majke dobivaju sve važne informacije. Cijelim ih putem, tijekom trudnoće, poroda i dojenja, prate i educiraju upravo – primalje. Godinu primalja proglasila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Po čemu je primalja posebno zanimanje govore Slobodka Arsova i Tea Zubonja, koja je nedavno završila školovanje u ovo zvanje, a krenula je o tome razmišljati već u srednjoj Medicinskoj školi u Puli. Premda je zahtjevno, sve je lako kada se uči ono što voliš, kaže Tea. Ona vodi bolnički tečaj za trudnice i njihovu pratnju, te ih bodri tijekom njihovih važnih životnih trenutaka.

Primalje mogu prepoznati patološke procese i djeluju u timu s ostalim zdravstvenim djelatnicima; ginekolozima, pedijatrima, anesteziolozima. Potiču i njeguju prirodne fiziološke procese i tako osnažuju osjećaj urođene sposobnosti ženskog tijela da na svijet donese novi život, da doji i odgoji dijete, kaže Slobodka Arsova.

Udruga 'Primalja i obitelj' prva je takva na području Istarske županije, a odnedavna ima i prvu Savjetnicu za dojenje. Naime, dojenje je, ističu zdravstveni djelatnici izuzetno bitno, a majka odmah nakon poroda posebnu pažnju treba posvetiti upravo tome, što često nije lako, no treba biti uporna i ne odustajati.

Gošće Tatjane Kaštelan Slobodka Arsova i Tea Zubonja

Slobodka Arsova i Tea Zubonja gošće Stetoskopa (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Slobodka Arsova i Tea Zubonja gošće Stetoskopa (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Stetoskop

U Stetoskopu Tatjane Kaštelan o zdravlju i problemima u zdravstvu. Kontaktna emisija koja progovara o aktualnim problemima i najučestalijim bolestima današnjice sa savjetima o tome kako ih spriječiti i liječiti.

Poslušajte u Slušaonici