Hrvatski radio

Radio Pula

Stetoskop 10.10.2016.

10.10.2016.

14:30

Autor: Hrvatski Radio

dr. Aleksandar Stojanović, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

dr. Aleksandar Stojanović, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

U razvijenim zemljama puno se ulaže u prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti. Kod nas, nažalost, još nije prepoznata važnost ulaganja u preventivu koje bi dugoročno poboljšalo zdravstvenu sliku građana a samim time smanjilo ulaganja u liječenje bolesti.

Zavod za javno zdravstvo Istarske županije po programima prevencije prednjači u Hrvatskoj.

Hrvatski je zdravstveni sustav usmjeren liječenju; pregledima i dijagnozama te naposljetku, postojećim terapijama. S takvim, klasičnim pristupom nema pomaka u statistici kada je zdravlje građana u pitanju.

Na prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti u našoj se zemlji pridaje premalo pažnje, u razvijenom pak svijetu, najviše se ulaže u programe preventive takvih bolesti, kaže nam ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, dr. Aleksandar Stojanović.

Dok razvijeni svijet odgaja stanovništvo s dobrim, zdravim navikama, kod nas se još uvijek najviše se sredstava ulaže u liječenje bolesti, koje su rezultat upravo tih loših životnih navika. Istra je ipak po tom pitanju otišla korak naprijed. Prevencija kroničnih nezaraznih bolesti je najbolji i ekonomski najučinkovitiji način razvoja zdravstva.

Pravilna prehrana samo je jedna od aktivnosti koja je vezana uz pojavnost kroničnih nezaraznih bolesti. Sutra će se u Vrsaru potpisati Sporazum između Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije i LAG-a - Lokalne Agencijske Grupe Središnje Istre, s ciljem korištenja autohtonih proizvoda Istre u kuhinjama školskih i predškolskih ustanova. Sve uz uvjet zdravstvene ispravnosti i traženih standarda Zavoda.

Riječ je o dugoročnom ulogu u zdravstvo, po primjeru razvijenih zemalja.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Stetoskop

U Stetoskopu Tatjane Kaštelan o zdravlju i problemima u zdravstvu. Kontaktna emisija koja progovara o aktualnim problemima i najučestalijim bolestima današnjice sa savjetima o tome kako ih spriječiti i liječiti.

Poslušajte u Slušaonici