Hrvatski radio

Radio Pula

Stetoskop 14.05.2018.

14.05.2018.

19:15

Autor: Hrvatski Radio

Irina Pucić, Davorka Rakić, Nataša Zaccai, glavne med. sestre Istarske županije (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Irina Pucić, Davorka Rakić, Nataša Zaccai, glavne med. sestre Istarske županije (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Gošće Tatjane Kaštelan su glavne medicinske sestre Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije Nataša Zaccai, Opće bolnice Pula Irina Pucić te Istarskih domova zdravlja Davorka Rakić. U povodu Tjedna i Dana medicinskih sestara o njihovu zvanju i stanju u hrvatskome zdravstvenom sustavu. One su 'Glas koji vodi', pod tim je motom obilježen Svjetski dan sestrinstva.

Medicinske sestre su danas prve na udaru pacijenata, ali i sustava koji njihov status još uvijek adekvatno ne vrednuje.

Glavna sestra Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije Nataša Zaccai sa svojim je kolegama svakodnevno okružena izvanrednim uvjetima spašavanja života.

Naše medicinske sestre danas su povezane na relaciji Hitna služba – Bolnica – Domovi zdravlja. Nadopunjavaju se, konzultiraju i međusobno si pomažu, ističe glavna sestra Istarskih domova zdravlja Davorka Rakić.

Medicinska sestra je deficitarno zanimanje. Od prošle godine pri Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli djeluje Studij sestrinstva, koji će znatno doprinijeti razvoju kvalitetnoga medicinskog kadra, ističe glavna medicinska sestra Opće bolnice Pula Irina Pucić.

Velika je i paleta poslova koje sestre rade, od instrumentarki, sestri koje rade na anesteziji, na hitnoj, one koje su se educirale uz rad.

Dan sestrinstva nije samo 12. svibnja već 365 dana u godini, poručuju istarske medicinske sestre.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Stetoskop

U Stetoskopu Tatjane Kaštelan o zdravlju i problemima u zdravstvu. Kontaktna emisija koja progovara o aktualnim problemima i najučestalijim bolestima današnjice sa savjetima o tome kako ih spriječiti i liječiti.

Poslušajte u Slušaonici