Hrvatski radio

Radio Pula

Stetoskop 14.11.2013.

14.11.2013.

09:10

Autor: Hrvatski Radio

(foto: Marijan Sušenj/PIXSELL)

(foto: Marijan Sušenj/PIXSELL)

Foto: - / -

Koji sve oblici zračenja svakodnevno utječu na naš organizam? Možemo li se uopće zaštititi i kako? Odgovore na ta pitanja dat će nam stručnjaci koji su gostovali u emisiji Prvog programa Hrvatskog radija 'Izaberi zdravlje' kolege Marija Harapina.

U mnogim gradovima građani se bune zbog postavljanja takozvanih baznih stanica teleoperatera tvrdeći da im mogu štetiti zdravlju posebice djeci. No, istodobno će mnogi roditelji svojoj djeci kupiti mobitele za koje pojedine paraznanstvene studije govore da mogu izazvati zloćudnu bolest.

U suvremenom svijetu okruženi smo mnogobrojnim izvorima zračenja; mobitele, kompjutore, mikrovalne pećnice, radare, satelitske antene, televizore, fotokopirne uređaje, sušilice za kosu koristimo gotovo svaki dan ili vrlo često.

Govorimo o zdravstvenim rizici od takozvanog neionizirajućeg zračenja u uporabti tih naprava, koliko je to zračenje štetno, te kako se zaštiti, a govorit ćemo i o prekomjernom odlasku na različita dijagnostička snimanja koja ozrače bolesnike i više stotinu puta nego li je to rendgensko snimanje.

Gosti su predstojnica Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Zagreb prof. dr. Ranka Štern Padovan, voditelj jedinice za dozimetriju zračenja i radiobiologiju Instituta za medicinska istraživanja dr. Ivica Prlić te diplomirani inženjer fizike u Zavodu za istraživanje i razvoj sigurnosti Lovro Vrus.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Stetoskop

U Stetoskopu Tatjane Kaštelan o zdravlju i problemima u zdravstvu. Kontaktna emisija koja progovara o aktualnim problemima i najučestalijim bolestima današnjice sa savjetima o tome kako ih spriječiti i liječiti.

Poslušajte u Slušaonici