Hrvatski radio

Radio Pula

Stetoskop 14.11.2016.

14.11.2016.

19:15

Autor: Hrvatski Radio

dr. Vlasta Urban Tripović (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

dr. Vlasta Urban Tripović (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Gošća Stetoskopa Tatjane Kaštelan je dr. Vlasta Urban Tripović, predsjednica istarskog ogranka Hrvatske udruge protiv reumatizma.

Kralježnica je stup našega tijela. Diskus hernije kralježnice, razvoj kod djece i pomoć osobama starije životne dobi. O tome i brojnim aktivnostima Udruge koje su besplatno dostupne svima građanima razgovaramo u Stetoskopu.

Dodajmo da je danas Svjetski dan šećerne bolesti ili dijabetesa. I o tome razgovaramo s dr. Urban Tripović. Ova je bolest među deset vodećih uzročnika smrti u Hrvatskoj. U našoj je zemlji oko 260 tisuća registriranih osoba oboljelih od šećerne bolesti, a procjenjuje se da je stvaran broj gotovo dvostruko veći.

Tu kroničnu i progresivnu bolest karakterizira povišena razina šećera u krvi prouzročena nedostatkom inzulina ili nemogućnošću njegova korištenja. Neke procjene govore da će u idućih 15 godina svaki deseti građanin Hrvatske oboljeti od dijabetesa. Većina slučajeva može se spriječiti zdravim načinom življenja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Stetoskop

U Stetoskopu Tatjane Kaštelan o zdravlju i problemima u zdravstvu. Kontaktna emisija koja progovara o aktualnim problemima i najučestalijim bolestima današnjice sa savjetima o tome kako ih spriječiti i liječiti.

Poslušajte u Slušaonici