Hrvatski radio

Radio Pula

Stetoskop 19.10.2020.

19.10.2020.

19:15

Autor: Hrvatski Radio

Nataša Vitasović, predsjednica GEA-e gošća Stetoskopa (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Nataša Vitasović, predsjednica GEA-e gošća Stetoskopa (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Gošća Tatjane Kaštelan je Nataša Vitasović, predsjednica Kluba žena liječenih od raka dojke GEA Pula. Tijekom listopada, mjeseca ružičaste vrpce, GEA provodi aktivnosti senzibiliziranja javnosti o važnosti preventivnih pregleda. Zloćudna bolest je izlječiva ako se otkrije na vrijeme, poruka je koja valja doći do svih žena pogotovo mlađih koje, nažalost, sve češće obolijevaju od raka dojke. I zato 'Ne 'ću ben', hodi zajno!' - Ne čekaj, već odi na pregled odmah, poručuje predsjednica GEA-e Nataša Vitasović.

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke kada se javnost  i dodatno educira o važnosti ranog otkrivanja raka dojke, prevenciji i pravodobnom liječenju te skrbi za oboljele. Klub žena liječenih od karcinoma dojke GEA Pula provodi akciju pod sloganom 'Ne 'ću ben', hodi zajno!'. Ne čekaj, već odi na pregled odmah, kaže predsjednica GEA-e Nataša Vitasović.

Istra je po broju oboljelih žena iznad državnog prosjeka, tako da će svaka deveta žena oboljeti od raka dojke dok je u Hrvatskoj to svaka jedanaesta, kaže Nataša Vitasović. Smrt gotovo pedeset žena godišnje je činjenica zbog koje se trebamo zamisliti i zbog koje radimo sve ovo što radimo. I ono što me osobito uvijek dirne i uznemiruje je što nam se javlja sve više mlađih žena s oboljenjem, dodaje Vitasović.

Preventivni i samopregled dojki trebao bi biti rutina svakoj ženi. Ono što možemo raditi jest graditi tu neku kulturu brige o vlastitom zdravlju. Treba krenuti što ranije, od tinejdžerica, na sistematskim pregledima djevojčice učiti da upoznaju svoje tijelo. Ako svaki mjesec odvojite pet minuta za samopregled, uočit ćete promjenu. Važno je otkriti tu promjenu što ranije, jer je bolest ako se otkrije na vrijeme – izlječiva.

Sutra je u Multimedijalnom centru Medulina u 18 sati predavanje odnosno radionica onkologa Marija Bošca i patronažne sestre Suzane Forlani o samopregledu i ranom otkrivanju raka dojke.

A u nedjelju u 10 sati u Baderni starta humanitarna utrka BakalarRun 'Pregledom do osmijeha' za Klub GEA. Informacije i prijave su na facebook Teći isti piti te internet stranici bakalar.pula.run.

Gošća Tatjane Kaštelan Nataša Vitasović

Nataša Vitasović, predsjednica GEA-e gošća Stetoskopa (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Nataša Vitasović, predsjednica GEA-e gošća Stetoskopa (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Stetoskop

U Stetoskopu Tatjane Kaštelan o zdravlju i problemima u zdravstvu. Kontaktna emisija koja progovara o aktualnim problemima i najučestalijim bolestima današnjice sa savjetima o tome kako ih spriječiti i liječiti.

Poslušajte u Slušaonici