Hrvatski radio

Radio Pula

Stetoskop 24.02.2020.

24.02.2020.

19:15

Autor: Hrvatski Radio

Gordana Vudragović gošća Stetoskopa (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Gordana Vudragović gošća Stetoskopa (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Gošća Tatjane Kaštelan je Gordana Vudragović iz udruge Nada, po struci medicinska sestra i majka oboljele kćerke. U Tjednu skretanja pažnje na poremećaje u prehrani govorimo o bolestima novog doba o kojima se ne progovara. Stigme, zatvorenost u četiri zida i tišina javljaju se kada krene priča o ovim bolestima. A oboljelih je sve više i bolest pogađa sve dobne skupine. Dok zdravstveni sustav, sudeći po priči majke koja s djetetom ovo prolazi godinama, ne postoji odnosno ne može podnijeti teret liječenja.

Anoreksija, bulimija, ortoreksija, kompulzivno prejedanje… To su samo neke bolesti s kojima se danas susreće sve veći broj osoba. Samo kroz udrugu Nada prošlo je sto tisuća osoba, dok ih je u stvarnosti puno više jer zidovi se ne ruše, ljudi ne žele progovoriti o problemu. Zadatak je, stoga, društvene zajednice govoriti o tome, apelirati oboljelima i njihovim obiteljima da nisu sami, te potaknuti stvaranje sustava koji će se baviti ovim velikim zdravstvenim izazovom.

U Hrvatskoj su prošle godine, prema podacima udruge Nada, od posljedica ovih bolesti umrle 43 osobe. U sklopu Tjedna skretanja pažnje na poremećaje u prehrani udruge Nada i Aktivna organiziraju informativni dan na pulskoj tržnici u subotu, 22. veljače od 9 di 13 sati. Djelatnici Zavoda za javno zdravstvo, članovi udruga i volonteri informirat će građane o ovim bolestima. Također, u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici u četvrtak, 27. veljače, održat će se predavanje o temi 'Hrana kao saveznik' u sklopu Ženskih večeri što ih organizira udruga Aktivna. O tome će govoriti liječnici, članovi udruga i građani.

Gošća Tatjane Kaštelan Gordana Vudragović

Gordana Vudragović gošća Stetoskopa (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Gordana Vudragović gošća Stetoskopa (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Stetoskop

U Stetoskopu Tatjane Kaštelan o zdravlju i problemima u zdravstvu. Kontaktna emisija koja progovara o aktualnim problemima i najučestalijim bolestima današnjice sa savjetima o tome kako ih spriječiti i liječiti.

Poslušajte u Slušaonici