Hrvatski radio

Radio Pula

Stetoskop 25.10.2021.

25.10.2021.

19:15

Autor: Hrvatski Radio

Jasna Vekić i Helena Vidović gošće Stetoskopa (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Jasna Vekić i Helena Vidović gošće Stetoskopa (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Gošće Tatjane Kaštelan su Jasna Vekić i Helena Vidović; ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Pula i voditeljica projekata Gradskog društva Crvenog križa Pula. U povodu 25. listopada, Nacionalnog dana darivatelja krvi. Ova životno važna tekućina nezamjenljiva je, a humanitarni čin darivanja neprocjenjiv. Čestitke svim darivateljima.

Prva akcija darivanja krvi uopće bila je organizirana u Željezari Sisak. 25. listopada 1953. No, organiziranja su svake godine teža, ističe ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Pula Jasna Vekić. Građani su zaokupljeni svakodnevnim problemima, a tu je i epidemija koronavirusa koja nas je znatno otuđila i sasjekla.

Danas treba poticati društveno odgovorno poslovanje. Poziv je usmjeren poslodavcima, privatnicima, kojima bi činjenica da im radnici daruju krv trebala biti privilegija. Stoga bi trebali pružiti radniku mogućnost odlaska na darivanje kao i slobodan dan nakon toga. Taj je čin najvrjedniji jer se daruje život, a krv nema zamjenu.

Uz redovite akcije koje se održavaju četvrtkom u Mornaričkoj bolnici na bivšem Odjelu za transfuzijsku medicinu akcija se održava u Gradu Puli na Svjetski dan darivatelja, potom u Općini Medulin, u Policijskoj upravi istarskoj uz obilježavanje Dana policije, u Studentskom kampusu, kaže voditeljica zdravstvenih programa Gradskog društva Crvenog križa Pula Helena Vidović. Ističe kako građani imaju osjećaj i veliko srce, jer uvijek kada treba, odziv je velik. A važno je imati kontinuitet u darivanju, kako ne bismo oskudijevali.

Ovih je dana upriličen prijem u Gradu Puli za 22 jubilarna darivatelja krvi. Čestitke su im uputili predstavnici Grada. Među dobrovoljnim darivateljima je jedna žena s 35 darivanja, uz nju ih je 13 s 50 dva sa 75, pet sa 100 i jedan darivatelj sa 125 darivanja. To je gospodin Valter Rižnar – 125 darivanja, svaki puta pola litre ove nezamjenljive životne tekućine. Znamo da cijene za to – nema.

Emisija je snimana 22. listopada 2021.

Gošće Tatjane Kaštelan Jasna Vekić i Helena Vidović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Stetoskop

U Stetoskopu Tatjane Kaštelan o zdravlju i problemima u zdravstvu. Kontaktna emisija koja progovara o aktualnim problemima i najučestalijim bolestima današnjice sa savjetima o tome kako ih spriječiti i liječiti.

Poslušajte u Slušaonici