Hrvatski radio

Radio Pula

Stetoskop 26.05.2016.

26.05.2016.

09:10

Autor: Hrvatski Radio

dr. Nikola Žgrablić, predsjednik Hrvatske donorske mreže (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

dr. Nikola Žgrablić, predsjednik Hrvatske donorske mreže (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Predsjednik Hrvatske donorske mreže, dr. Nikola Žgrablić gost je Stetoskopa u povodu 26. svibnja, Nacionalnog dana darivanja organa.

Nacionalni je dan darivanja organa. Hrvatska je od 2010. godine, uz Španjolsku, vodeća zemlja u svijetu po broju donora i doniranih organa. Devedesetih godina na bubreg se primjerice čekalo pet i više godina, danas se čeka manje od osam mjeseci.

Prema riječima predsjednika Hrvatske donorske mreže, dr. Nikole Žgrablića, transplantacijskog koordinatora u pulskoj Općoj bolnici, zahvaljujući intenzivnom informiranju građana o važnosti doniranja organa, liste čekanja znatno su smanjene; u Hrvatskoj na bubreg čeka 120, a na novo srce 30 pacijenata.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Stetoskop

U Stetoskopu Tatjane Kaštelan o zdravlju i problemima u zdravstvu. Kontaktna emisija koja progovara o aktualnim problemima i najučestalijim bolestima današnjice sa savjetima o tome kako ih spriječiti i liječiti.

Poslušajte u Slušaonici