Hrvatski radio

Radio Pula

Stetoskop 28.07.2021.

28.07.2021.

19:15

Autor: Hrvatski Radio

Elvis Berkarić najavljuje četvrtu akciju Zdrave navike = zdrav život u Puli (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Elvis Berkarić najavljuje četvrtu akciju Zdrave navike = zdrav život u Puli (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Udruga za pomoć onkološkim bolesnicima 'VITA NOVA' iz Pule ove subote, 31. srpnja, organizira četvrtu humanitarnu akciju za pomoć onkološkim bolesnicima pod nazivom 'Zdrave navike = zdrav život'. Elvis Berkarić, predsjednica ove Udruge, koja djeluje gotovo pet godina, govori o namjeri, ciljevima i konkretnim pomoćima oboljelima, ali i ostalim građanima u promjeni načina života.

Epidemija koronavirusa posebno pogađa onkološke bolesnike. Uz posebne uvjete života i rada, terapija i način života ne smiju im biti dovedeni u pitanje. Udruge za pomoć aktivne su i daju velik doprinos. Ove će se subote održati humanitarna akcija usmjerena pomoći onkološkim bolesnicima, ali i osvješćivanju građana o važnosti usvajanja zdravih životnih navika.

Elvis Berkarić, osnivačica i predsjednica Udruge za pomoć onkološkim bolesnicima 'VITA NOVA' sama je prošla kroz malignu bolest s najgorim scenarijem i pobijedila ju je. Ali uz liječničku pomoć, kemoterapiju i operaciju, važna je bila promjena životnih navika, prvenstveno prehrane, a važna je i redukcija stresa, kaže Elvis.

U subotu će se u Puli održati 4. humanitarna akcija 'Zdrave navike = zdrav život'. Slogan je temeljen na preporukama Svjetske zdravstvene organizacije koja promovira zdrave navike kroz promjenu životnog stila odnosno stila prehrane. Potom obvezno uključivanje fizičke aktivnosti, također i eliminaciju stresa.

Elvis Berkarić završila je nutricionizam; uz tjelesnu aktivnost ključna je, kaže, prehrana. Svjetska zdravstvena organizacija i Svjetski centar za istraživanje raka utvrdili su da trećina svih malignih oboljenja se može prevenirati s pravilnom prehranom, dodaje Elvis.

500 grama ne škrobnog voća i povrća, mahunarke, gljive, ne uvijek meso. Smanjuje se unos soli; Svjetska zdravstvena organizacija preporuča pet grama soli na dan – to je žličica kave, ističe Elvis. Udruga ima osam programa, jedan je namijenjen svim građanima i održat će se ove subote na pulskoj tržnici od 9 i 30 do 13 sati. 

Spremit će se 200 obroka koji će biti građanima dostupni po promotivnim cijenama. Prikupljen novac bit će namijenjen Udruzi za hladni pogon te za sufinanciranje njazinih programa. Kroz gotovo pet godina postojanja Udruge održano je trideset radionica zdrave i uravnotežene prehrane; uživo, tijekom korona razdoblja online. Više od dvjesto sudionika na radionicama.

Građane je važno ih informirati i potaknuti ih da krenu usvajati zdrave navike. Podrška, pak, unutar Udruge uključuje onkološko i psihološko savjetovanje, kineziolozi, terapeuti zvukom... Svi programi namijenjeni su onkološkim bolesnicima, ali i svima koji žele živjeti zdravo, poručuju iz udruge 'VITA NOVA'.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Gošća Tatjane Kaštelan Elvis Berkarić

Izvještaj: U subotu 31.7. humanitarna akcija 'Zdrave navike = zdrav život'

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Stetoskop

U Stetoskopu Tatjane Kaštelan o zdravlju i problemima u zdravstvu. Kontaktna emisija koja progovara o aktualnim problemima i najučestalijim bolestima današnjice sa savjetima o tome kako ih spriječiti i liječiti.

Poslušajte u Slušaonici