Hrvatski radio

Radio Pula

Stetoskop - Bruno Šimleša o psihološkoj podršci i humanitarnom djelovanju – 06.06.2022.

06.06.2022.

16:41

Autor: Tatjana Kaštelan / HRT Radio Pula

Bruno Šimleša gost Stetoskopa

Bruno Šimleša gost Stetoskopa

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Gost Tatjane Kaštelan u Stetoskopu je Bruno Šimleša, sociolog, kolumnist i predavač, koji je nedavno izdao knjigu '(P)Ostati zdrav', objavljenu tijekom nezavidnog razdoblja pandemije koronavirusa i namijenjenu svima koji boluju od raka, njihovim obiteljima, ali svima koji žele biti i ostati zdravi. Poruka je u skladu duha i tijela ne isključujući medicinu, s primjerima iz života i rezultatima istraživanja.

Bruno Šimleša proteklog je ljeta sa suprugom i brojnim građanima propješačio Istru humanitarno, pješačio je sve do Knina, te je za udrugu ‘Sve za nju’ prikupio 320 tisuća kuna za besplatnu psihološku pomoć oboljelima od raka i njihovim obiteljima. 500 kilometara u komadu nije mala stvar, kaže Bruno, ali ovog ćemo ljeta ići još duže, dodaje, od Istre, do Knina i sve do Prevlake, u osvajanje iznosa koji će nekome spasiti život.


U nastavku poslušajte kratku reportažu o aktivnostima I doprinosu autora Brune Šimleše, 6. lipnja 2022.

Reportažni prikaz, Bruno Šimleša o djelu i djelovanju

Bruno Šimleša gost Stetoskopa

Bruno Šimleša gost Stetoskopa

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

S jenjavanjem epidemije koronavirusa procjenjuje se da će u narednom razdoblju biti evidentiran veći broj onkoloških bolesnika. Sustav potpore oboljelima i obitelji u Istarskoj županiji je jak, uz Ligu protiv raka Pula i GEU, humanitarnu pomoć pružaju pojedinci.


Prošle je godine, primjerice, u jeku epidemije sociolog Bruno Šimleša sa suprugom i brojnim građanima, prohodao dionicu od rt-a Kamenjak do Knina. I ove će godine kaže, još dužu i ponovno u humanitarne svrhe, za oboljele od raka i njihove obitelji.

Osoba ima puno veću šansu za pobjedom kada je psiha na mjestu. Ne isključujem medicinu, ali ne isključujem ni nas jer si sami puno možemo pomoći.

Bruno Šimleša, sociolog, autor knjige '(P)Ostati zdrav'

Knjigu 'P(O)stati zdrav' koja je izdana prije pola godine namijenio je svima. Šimleša ističe važnost psihološke stabilnosti. Ne isključujući medicinu, ali uzimajući u obzir holistički pristup. Sve temeljem primjera iz prakse i rezultata znanstvenih istraživanja.


Govorimo i o odnosima u društvu, sa supružnicima, djecom, općenito. Učiteljima je često teško nadoknaditi ono što roditelji propuštaju. Riječi ponekad bole više od udarca. U zdravom duhu zdravo tijelo. Samo su neke natuknice razgovora s autorom.


Naši srce i um izvanredna su tvornica lijekova, kaže Bruno Šimleša, koji je izdao naslove ‘Škola života’ te ‘Ljubavologiju’, od koje je prošlo više od deset godina.


U nastavku poslušajte emisiju Stetoskop Tatjane Kaštelan kojoj je gost Bruno Šimleša, 26. svibnja 2022.

Gost Tatjane Kaštela u Stetoskopu Bruno Šimleša, 26. svibnja 2022.

GEA, Liga protiv raka Pula, Sve za nju. Pomoć je svima dostupna. Ne pušiti, ne piti prekomjerno alkohol, ali najvažnije što možemo učiniti za zdravlje jest odvojiti vrijeme za sebe. Važno je imati svoje snove, ne biti stalno pred ekranom. Ponekad stišati mobitel i pratiti svoj ritam. Jer, u zdravom duhu je zdravo tijelo – poručuje Bruno Šimleša.

Bruno Šimleša gost Stetoskopa

Bruno Šimleša gost Stetoskopa

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Emisiju s Brunom Šimlešom posušajte 6. lipnja na frekvencijama HRT Radio Pule između 19 i 20 sati. Također, ovdje iznad, a pratite nas redovito i na podcastu. Do slušanja i čitanja!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Stetoskop

U Stetoskopu Tatjane Kaštelan o zdravlju i problemima u zdravstvu. Kontaktna emisija koja progovara o aktualnim problemima i najučestalijim bolestima današnjice sa savjetima o tome kako ih spriječiti i liječiti.

Poslušajte u Slušaonici