Hrvatski radio

Radio Pula

Stetoskop - Dijabetes - gošća Tatjane Kaštelan je Sanja Mihalić iz Udruge dijabetičara 'Istra' - 21.11.2022.

21.11.2022.

15:25

Autor: Tatjana Kaštelan / HRT Radio Pula

Gošća Stetoskopa Tatjane Kaštelan Sanja Mihalić - 21.11.2022.

Gošća Stetoskopa Tatjane Kaštelan Sanja Mihalić - 21.11.2022.

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Gošća Tatjane Kaštelan je voditeljica Udruge dijabetičara Istra Sanja Mihalić. Govorimo o prevenciji i životu s dijabetesom. Savjeti, preporuke, informacije svim građanima, a ne samo oboljelima.

Šećerna bolest poprima razmjere globalne epidemije i treći je vodeći uzrok smrti u Hrvatskoj. Procjenjuje da je ukupan broj oboljelih blizu 500 tisuća, a nažalost tek šezdeset posto oboljelih ima postavljenu dijagnozu.


Dijabetes ne boli, a kad zaboli je prekasno. Liječnici nam pomažu, ali sami moramo prepoznati bolest i pomoći si, kaže i dodaje kako je uz pravu terapiju kvalitetan život moguć.


Dok imate dijabetes ne boli, no, kad se dođe u fazu nereguliranog šećera onda je problem. Neuropatija. Kardiovaskularni problemi. Moždani. Sljepoća. Problem sa stomakom. Amputacije. Dijalize. Problemi su to koji dolaze kasnije, ističe voditeljica Udruge dijabetičara 'Istra' Sanja Mihalić. Stoga je važna prevencija. Jer s dijabetesom se može dugo i kvalitetno živjeti, no treba poštivati neka pravila.


Kako bismo spriječili probleme treba paziti na prehranu i vježbati, primjerice, hodati barem pola sata dnevno. To utječe na cijeli organizam. I još korisnih savjeta poslušajte u emisiji.


Stetoskop Tatjane Kaštelan u kojemu gostuje Sanja Mihalić poslušajte u nastavku.

Stetoskop - Dijabetes - gošća Tatjane Kaštela je Sanja Mihalić iz Udruge dijabetičara 'Istra' - 21.11.2022.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Stetoskop

U Stetoskopu Tatjane Kaštelan o zdravlju i problemima u zdravstvu. Kontaktna emisija koja progovara o aktualnim problemima i najučestalijim bolestima današnjice sa savjetima o tome kako ih spriječiti i liječiti.

Poslušajte u Slušaonici