Hrvatski radio

Radio Pula

Stetoskop - Gošća Tatjane Kaštelan Jasna Valić, voditeljica Epidemiologije NZZJZ - 23.1.2023.

23.01.2023.

16:19

Autor: Tatjana Kaštelan / HRT Radio Pula

Dr. med. spec. Jasna Valić, voditeljica Epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije

Dr. med. spec. Jasna Valić, voditeljica Epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Gošća Stetoskopa Tatjane Kaštelan je dr. med. spec. Jasna Valić, voditeljica Epidemiološle službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. Hladnije vrijeme pogoduje širenju zimskih infekcija dišnih putova. Gripa još nije na vrhuncu, ističu u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije. Covid pozitivnih je znatno manje u odnosu na isto razdoblje lani. Govorimo o zimskim zaraznim bolestima, kako se od njih obraniti, kako si pomoći i lakše ih prebroditi.

Građani se žale i na druge respiratorne bolesti. Za sve njih preporuka su već poznate preventivne mjere zaštite, naročito kod osjetljivije populacije s kroničnim bolestima. Najbrojnije su virusne zimske infekcije dišnog sustava, dva glavna virusa su gripa i covid. Valja razlikovati virusne od bakterijskih infekcija; od bakterija je najčešći uzročnik infekcija pneumokok, kaže dr. med. spec. Jasna Valić, voditeljica Epidemiološle službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. Što je pneumokok, pitamo doktoricu Valić.


Pneumokok je skupina bakterija, ima ih puno i različitih sojeva, koji mogu izazvati upalu pluća, sinusa, uha. Mogu ući u krv i te bakterije izazvati sepsu. To su vrlo teška stanja upale moždane ovojnice, tako da to mogu biti jako ozbiljne bolesti. Upravo zato postoji cjepivo protiv pneumokoknih bolesti, danas u obveznom programu cijepljenja male djece. Također, preporuča se kategorijama starijih osoba s kroničnim bolestima. Cjepivo štiti od upale pluća. Dovoljna je jedna doza i vrijedi trajno.


Gripa u Istarskoj županiji još nije došla do vrhunca. Što se ove bolesti tiče, trenutno je prijavljenih 367 građana koji su imali ili boluju od gripe od kraja studenog 2022. do 20. siječnja 2023. No broj je sigurno veći, jer se određen broj ljudi ne javlja liječniku već gripu odleži odnosno preboli mirovanjem i snižavanjem temperature.


U nastavku kratka reportaža o zimskim virusnim infekcijama.

Infekcijske zarazne bolesti u Istri; dr. med. spec. Jasna Valić

Vrhunac gripe očekuje se početkom veljače. Još je moguće i dobro zaštititi se cjepivom, pogotovo to vrijedi starije te osobe s kroničnim bolestima.

Kakva je situacija s koronavirusomu Istri? Kad je korona u pitanju, bilježi se pad broja testiranja a i manji je broj pozitivnih na covid. Od 9. do 15. siječnja evidentirano je je 67 PCR testom dokazanih covid oboljelih osoba; prije godinu dana u istom razdoblju bilo ih je preko tisuću. Preporučam cijepljenje – imamo novo kombinirano cjepivo – pola za vuhanski soj a pola za novi omicron soj, pojašnjava doktorica Valić.


Vrhunac gripe očekuje se početkom veljače, i još je uvijek moguće i dobro zaštititi se cjepivom, pogotovo to vrijedi starije i osobe s kroničnim bolestima, kaže doktorica Valić. Cjepiva ima dovoljno i besplatno je za sve. Prevencija zimskih infektivnih bolesti i dalje vrijedi - maskica koju valja nositi ispravno preko nosa i brade, higijena ruku i prostora, što znači prozračivanje, te distanca. Također, s prvim naznakama zarazne bolesti valja ostati kod kuće - da se ne zakomplicira te da se na širi na druge.


U nastavku poslušajte Stetoskop Tatjane Kaštelan u kojemu gostuje doktorica Jasna Valić.

Stetoskop - Gošća Tatjane Kaštelan Jasna Valić, voditeljica Epidemiologije NZZJZ - 23.1.2023.

Emisiju na radijskim frekvencijama poslušajte 23. siječnja između 19 i 20 sati. To možete učiniti ovdje iznad, te na podcastu Stetoskop. Do slušanja i čitanja!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Stetoskop

U Stetoskopu Tatjane Kaštelan o zdravlju i problemima u zdravstvu. Kontaktna emisija koja progovara o aktualnim problemima i najučestalijim bolestima današnjice sa savjetima o tome kako ih spriječiti i liječiti.

Poslušajte u Slušaonici