Hrvatski radio

Radio Pula

Stetoskop - Gošće Tatjane Kaštelan Snježana Raić i Dolores Janko-Labinac, multipla skleroza

05.06.2023.

16:36

Autor: Tatjana Kaštelan / HRT Radio Pula

Snježana Raić i Dolores Janko-Labinac gošće Stetoskopa

Snježana Raić i Dolores Janko-Labinac gošće Stetoskopa

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Gošće Tatjane Kaštelan u Stetoskopu su Snježana Raić, predsjednica Društva multiple skleroze Istarske županije i doc. dr. sc. Dolores Janko-Labinac, voditeljica Odjela za neurologiju Opće bolnice Pula. Multipla skleroza - bolest s tisuću lica! Poslušajte sve o simptomima, liječenju i pomoći.

U Hrvatskoj je više od 7000 oboljelih od multiple skleroze, u Istarskoj županiji je 183-oje članova Društva multiple skleroze Istarske županije, no oboljelih je više, kaže predsjednica Društva Snježana Raić. Nažalost, svakim je danom sve više oboljelih i obolijevaju sve mlađe osobe, između 20 i 40 godine. Simptomi su različiti, kaže doc. dr. sc. Dolores Janko-Labinac, voditeljica Odjela za neurologiju Opće bolnice Pula. Genetika, dodaje, nije presudna za ovu bolest.


U povodu Svjetskog dana multiple skleroze, koji se obilježava 30. svibnja, Savez društava Hrvatske i njegove županijske udruge provodi kampanju 'Ja sam više od MS-a!'. U 16 županija u Hrvatskoj tisuće je oboljelih izašlo među svoje građane, informirali su i educirali javnost o toj autoimunoj bolesti. Nazivaju je 'bolest s tisuću lica'.


Multipla skleroza je neurodegenerativna i autoimuna bolest. Simptomi variraju o težini oštećenja mijelina i živaca, i valja ih što prije utvrditi te potražiti pomoć. Danas je dostupno deset lijekova učinkovitih u 'terapiji prve linije', pa dalje.


Simptomi: umor, zamućenje vida, duple slike, bol u nogama, trnjenje koje ne prolazi, smetnje mokrenja, poremećaj spavanja, apetita, tremor, nesigurnos u hodu ili da se probudi s oduzetošću lijeve ili desne strane, nerazgovijetni govor, vrtoglavice koje ne prestaju.


Iduće godine Društvo multiple skleroze Istarske županije obilježava 20 godina postojanja. Uz veliku obljetnicu ide čestitka na dva desetljeća velike pomoć oboljelima. Uz informaciju da je pomoć dostupna i da svi koji se nađu u bolesti - nisu sami!


U nastavku poslušajte Stetoskop, u kojemu o ovoj bolesti govore gošće Snježana Raić iz Društva multiple skleroze Istarske županije i Dolores Janko-Labinac iz Opće bolnice Pula.

Gošće Tatjane Kaštelan u Stetoskopu Snežana Raić i Dolores Janko-Labinac

Stetoskop na frekvencijama HRT Radio Pule slušajte ponedjeljkom između 19 i 20 sati, ovdje iznad te na podcastu Stetoskop. Do slušanja i čitanja!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Stetoskop

U Stetoskopu Tatjane Kaštelan o zdravlju i problemima u zdravstvu. Kontaktna emisija koja progovara o aktualnim problemima i najučestalijim bolestima današnjice sa savjetima o tome kako ih spriječiti i liječiti.

Poslušajte u Slušaonici