Hrvatski radio

Radio Pula

Stetoskop - Jasna Valić: 'Omikron je i dalje prisutan i lako se širi, budimo oprezni!' - 25.04.2022.

27.04.2022.

10:55

Autor: Tatjana Kaštelan / HRT Radio Pula

Jasna Valić u Stetoskopu o koronavirusu u Istri

Jasna Valić u Stetoskopu o koronavirusu u Istri

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Gošća Stetoskopa Tatjane Kaštelan je voditeljica Epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, dr. med. spec. epidemiologije Jasna Valić. O aktualnostima vezanima za epidemiju koronavirusa u Istri.

Imamo li razloga za opuštenost te što treba imati na umu kada je riječ o virusu COVID-19 nakon popuštanja brojnih mjera pitamo doktoricu Valić. Poziv na javno cijepljenje je u tijeku i otvoren za sve, a odluka je na pojedincu na odluči hoće li se cijepiti protiv koronavirusa ili neće.


Među populacijom kruži omikron varijanta virusa koja se izuzetno lako prenosi. Premda su mjere prevencije koronavirusa znatno ublažene, trebamo se paziti; nositi zaštitnu maskicu ako smo osjetljiviji, držati razmak i prati ruke. Pogotovo trebaju biti oprezni građani starije životne dobi i osjetljivije skupine.


Preko 40% zaražena je radno aktivna populacija, nakon njih velik je broj osoba starijih od 80 godina. Njih bi trebalo zaštititi s cjepivom koje je vrlo efikasno, kaže dr. spec. empidemiologinja Jasna Valić.

Ono što znamo za omikron varijantu jest da je ekstremno zarazna, vrlo brzo 'preskače' s jedne osobe na drugu. I to treba imati na umu pogotovo jer su neke mjere ukinute. Starija populacija i osjetljivije skupine moraju biti jako oprezne.

Jasna Valić, epidemiologinja NZZJZIŽ

Brojke su pale, izvještavanje se prikazuje desetodnevno pa je od 8. do 18. travnja u Istri bilo prijavljeno 95 novozaraženih. No, ta je brojka porasla u odnosu na desetodnevni period unatrag, što je slučaj i na nacionalnoj razini. Trenutno prevladava omikron varijanta virusa, pojašnjava voditeljica Epidemiologije Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Jasna Valić.


U nastavku poslušajte emisiju Stetoskop Tatjane Kaštelan u kojoj gostuje Jasna Valić, epidemiologinja NZZJZIŽ

Gošća Tatjane Kaštelan je Jasna Valić, epidemiologinja NZZJZIŽ, 25. travnja 2022.

Građani treće životne dobi koji se žele cijepiti četvrtom dozom mogu javiti svom obiteljskom liječniku odnosno predstavnicima ustanove u kojoj su smješteni ili kontaktirati Zavod za javno zdravstvo Istarske županije u Puli. Između treće i četvrte doze mora proći četiri mjeseca.


Inače, od ožujka se koristi i proteinsko cjepivo s drugačijom tehnologijom proizvodnje i s dobrom zaštitom od koronavirusa za osjetljivije skupine građana.


Znamo da je prisutna i gripa, pa je pri prvim simptomima, prvi korak isključiti COVID-19.


Emisija odnosno razgovor s Jasnom Valić emitiran je na frekvencijama HRT Radio Pule u Stetoskopu Tatjane Kaštelan, 25. travnja između 19 i 20 sati. Do slušanja i čitanja!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Stetoskop

U Stetoskopu Tatjane Kaštelan o zdravlju i problemima u zdravstvu. Kontaktna emisija koja progovara o aktualnim problemima i najučestalijim bolestima današnjice sa savjetima o tome kako ih spriječiti i liječiti.

Poslušajte u Slušaonici