Hrvatski radio

Radio Pula

Stetoskop - Sanja Subotić i Marko Čakan o mindfulnessu - 15.03.2022.

24.03.2022.

18:45

Autor: Tatjana Kaštelan / HRT Radio Pula

Sanja Subotić i Marko Čakan gosti Stetoskopa

Sanja Subotić i Marko Čakan gosti Stetoskopa

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Gosti Tatjane Kaštelan su Sanja Subotić i Marko Čakan. Sanja je psihologinja a Marko kineziolog i trener. Zajedno podučajvaju građane i pomažu im da što lakše prođu kroz ovu korona krizu, na koju su se još nadovezuju brojne informacije o ratnim zbivanjima u svijetu, i sve to nas sve jako opterećuje. No, velike osobne promjene na bolje kreću s malim mikro promjenama, ističu oni, a velika pomoć u svemu tome daje nam mindfulness psihoterapija odnosno vježbe.

Stalno mislimo na to što ćemo sljedeće učiniti i tako nam dan prolazi u očekivanju nečega. Sve to nam oduzima mir, fokus i koncentraciju. Društvene mreže također nam odvraćaju pažnju, a dio su osobnog i poslovnog svijeta gotovo svakog pojedinca. Marketing je također stalno tu i sa svih je strana usmjeren na to kako ljudima 'ukrasti pažnju'. A da svega toga nismo ni svjesni. Postajemo, međutim, svjesni onoga trenutka kada odlučimo da nam treba promjena, pojašnjava Marko Čakan.


Jurimo, žurimo i kada stanemo, primjerice, na godišnji odmor - dolazi do problema. Kako si tada možemo pomoći i smiriti svoj um? To je takozvana ovisnost o dopaminu. Jednostavno se treba maknuti od toga, uzimati si male predahe, vježbati, jačati mir u sebi i tijekom rada, i za vrijeme odmora. Mir, tišina i dah. Disanje, je tu jako bitno, ono je svojevrsno sidro, pojašnjava Marko.

Pomažemo građanima kako kroz male pomake u svakodnevnom životu i aktivnostima možemo doći do toga da ih živimo ispunjenije, sretnije i zadovoljnije.

Sanja Subotić, psihologinja

Marko Čakan gost Stetoskopa

Marko Čakan gost Stetoskopa

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Tijelo nam uvijek daje prvi signal. Užurbani tempo života dovodi nas do toga da zaboravimo na osnovne dnevne potrebe. Primjerice, doručkovati. Važno je za početak, postati toga svjestan. Zatim isplanirati i odvojiti vrijeme za sebe. To je izuzetno važno. Jer sebi moramo biti prvi i stoga treba osluškivati svoje tijelo, kaže nam Sanja Subotić.


MIND-FULL možemo prevesti na način da nam je um pun, da nas puno toga opterećuje i donosi zbrku, a treba nam mir. Zato ga posebnim vježbama rasterećujemo. Mindfulness jako pomaže i primjenjiv je za svakoga. Probajte s nama jednu vježbu!


U nastavku poslušajte emisiju Stetoskop u kojemu gostuju Sanja Subotić i Marko Čakan.

Gosti Stetoskopa Tatjane Kaštelan Sanja Subotić i Marko Čakan, 15. ožujka 2022.

Tijekom emisije probajte s nama jednu vježbu. Ona se može primijeniti u bilo kojoj situaciji i bilo gdje, osim u vožnji. Važno je samo malo se izdvojiti i posvetiti sebi bar nekoliko minuta. Probajte. Učinak je blagotvoran, koristan i važan. A važno je da budemo blagi prema sebi te da se doživljavamo, ističu Sanja i Marko.

Sanja Subotić gošća Stetoskopa

Sanja Subotić gošća Stetoskopa

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Mindfulness je jednostavno rečeno njegovanje svoje tišine i mira. Svatko može pronaći svoju definiciju. Njime gubimo nepotrebnu energiju, loš fokus, loše emocije i brigu a dobivamo svoj mir.

Marko Čakan, mag. kineziologije

Emisija odnosno razgovor sa Sanjom i Markom možete poslušati na frekvencijama HRT Radio Pule u Stetoskopu Tatjane Kaštelan, u dva dijela, 21. ožujka i 4. travnja između 19 i 20 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

SLUŠALICE

OŠ CENTAR

Emisija

Stetoskop

U Stetoskopu Tatjane Kaštelan o zdravlju i problemima u zdravstvu. Kontaktna emisija koja progovara o aktualnim problemima i najučestalijim bolestima današnjice sa savjetima o tome kako ih spriječiti i liječiti.

Poslušajte u Slušaonici