Hrvatski radio

Radio Pula

Svečano otvorena nova Opća bolnica Pula

28.10.2022.

17:01

Autor: Tatjana Kaštelan / HRT Radio Pula

Svečano i službeno otvorena nova Opća bolnica Pula

Svečano i službeno otvorena nova Opća bolnica Pula

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

U Puli je svečano i službeno otvorena nova Opća bolnica, čija je gradnja trajala šest godina, a otvorenje je zbog protuepidemijskih mjera više puta odgođeno. Riječ je o dosad najvećoj i najvažnijoj investiciji u istarsko zdravstvo, a na svečanosti je bio i premijer Andrej Plenković sa suradnicima.

I službeno je dovršena. Najveća investicija u jednu od najkompleksnijih ustanova u Istri. Gradi se od 2015., a još od 2003. radilo se na projektnoj dokumentaciji. Danas napokon svih sedam bolničkih odjela djeluje na jednoj lokaciji.


Uporabna dozvola dobivena je u prosincu prošle godine, a epidemija koronavirusa bila prvi veliki ispit – i za pacijente i za 1.300 zdravstvenih djelatnika  zaposlenih u Bolnici.


Rvnateljica Opće bolnice Pula Irena Hrstić istaknula je kako je epidemija koronavirusa usporila otvaranje nove Bolnice. Useljavali smo postepeno, sedam godina smo gradili, istovremeno liječili, u godinu dana selili smo se čak pet puta. Sami, svojim rukama po danu i noći, selili su je naši ljudi, rekla je Hrstić i zahvalila svima koji su od samih početaka radili na ovom velikom projektu.


U nastavku poslušajte reportažni prikaz s otvorenja Opće bolnice Pula.

I službeno otvorena nova Opća bolnica Pula - 28.10.2022.

Projekt je važan i u kontekstu reforme zdravstva koja će, uz ostalo, pridonijeti jačanju primarne zdravstvene zaštite i rasteretiti bolnice, rekao je premijer Andrej Plenković. Ovo je pravi primjer ulaganja u zdravstveni razvoj, a u svemu tomu izuzetno je značajna socijalna kohezija, rekao je, uz ostalo, premijer Plenković.


Gradnju pulske bolnice svih ovih godina pratila je upornost. Podržale su je različite vlade. Političke opcije su se mijenjale, čulo se na svečanosti službenog otvaranja Bolnice, ali je politička volja ostala tu, i gradnja Bolnice privedena kraju.

Voditelj projekta je Opća bolnica Pula. Sve su financirali Vlada iz državnog proračuna sa 75 te Istarska županija s 25 posto. Izgrađeno je i rekonstruirano 52 tisuće četvornih metara prostora. Vrijednost samo medicinske opreme 200 je milijuna, a nova pulska Bolnica investicija je od gotovo 800 milijuna kuna.


Istra napokon ima Bolnicu kakvu treba, rekao je župan Boris Miletić. Ono što nam još nedostaje je Medicinski fakultet u Puli. Ja sam duboko uvjeren da ćemo i taj cilj i taj san ostvariti kako bi priču zdravstva i medicine u Puli zaokružiti. To podržava i premijer Plenković.


Puno ugovora, puno ministara, a najviše sumnje građana. Ipak, Istrani više ne moraju putovati na magnet (magnetnu rezonanciju?) u Rijeku ili Zagreb, jer pula ima vrhunski opremljenu ustanovu. Spremnu za traženje statusa Kliničke bolnice, za Medicinski fakultet u Puli i za rješavanje ključnog i gorućeg problema u hrvatskom zdravstvu – nedostatka medicinskoga kadra.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Stetoskop

U Stetoskopu Tatjane Kaštelan o zdravlju i problemima u zdravstvu. Kontaktna emisija koja progovara o aktualnim problemima i najučestalijim bolestima današnjice sa savjetima o tome kako ih spriječiti i liječiti.

Poslušajte u Slušaonici